A gyermekek jogainak világnapja

Világszerte mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek tudatbefolyásoló pszichiátriai szereketAz ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyerekek jogairól, amelyet Magyarország is aláírt 1990-ben. Így november 20-án a gyermekek jogainak világnapját

Bár az egyezmény 24. cikke kijelenti: "Az Egyezményben részes államok elismerik a gyermeknek a lehető legjobb egészségi állapothoz való jogát", ezen a napon még tragikusabbá válik az a máskor sem szívderítő kép, hogy a világon mintegy 20 millió, és Magyarországon is több ezer gyermeket "kezelnek" tudatbefolyásoló pszichiátriai szerekkel, valójában nem létező betegségekre hivatkozva.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely egy nemzetközi szervezet hazai csoportjaként a pszichiátria területén történő emberi jogsértések feltárásával foglalkozik, a "hiperaktivitás", "figyelemzavar" és hasonló "zavarok" témájában mind nemzetközi, mind hazai területen kutatást végzett, amelynek során számos olyan, riasztó adat került napvilágra, amelyről a hiperaktívnak nevezett gyerekek szüleit rendszerint nem tájékoztatják, mielőtt tudatbefolyásoló pszichiátriai szereket írnak fel nekik. Ezért az alapítvány intenzív felvilágosító kampányt indított a szülők, pedagógusok és más érintettek széleskörű felvilágosítása érdekében.

Az alapítvány a felkutatott információkból kiadványt állított össze, amelyet már több ezer magyar szülő, pedagógus kért és kapott meg ingyenesen. Az alapítványt felkereső egyik szülő ezt írta: "Ellenzem a [serkentőszer] forgalmazását Magyarországon. A hiperaktivitás szerintem nem betegség, hanem egy tünet. Biztos, hogy okozza valami, de a gond gyökerét kellene megtalálni, és nem gyógyszerekkel, főképpen egy ilyen droggal butítani a gyerekeket."

November 20-a azon emberek jogainak világnapja, akik a jövőt jelentik társadalmunk számára. Ezért az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány ezen a napon felhívja a nyilvánosság figyelmét a gyerekek pszichiátriai gyógyszerezésének veszélyeire, abban a reményben, hogy ennek helyét minél hamarabb ésszerű, a gyerekeknek valóban segítséget nyújtó megoldások veszik át.
Forrás: MTI