3100 áldozat

Szaúd-Arábia hétfőn 100 millió dollár (több mint 17 milliárd forint) segítséget ajánlott fel a bangladesi ciklon áldozatainak. Abdullah szaúdi király ételt, orvosi és egyéb segítséget ígért a világ egyik legszegényebb országának - derül ki a királyi udvar

Hétfőn a bangladesi fegyveres erők és segélyszervezetek együttes erővel próbálják eljuttatni a segítséget a túlélőknek. A forgószél miatt milliók vesztették el otthonukat. Sok helyre még nem ért el a segítség, mert a tengerpart egyes részein például egész útszakaszokat mosott el a vihar. A rossz közlekedés és kommunikáció miatt a segélyszervezetek attól tartanak, hogy a halottak száma akár 5 ezer fölé is emelkedhet.

A forgószél csütörtök éjjel egész falvakat söpört el Banglades déli részén. Az ott élők a világ legszegényebb emberei közé tartoznak, és most étel, ivóvíz és fedél nélkül maradtak. A több mint 200 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó vihar és a tenger 6 méter magas hullámai letarolták a Bengál-öböl partvidékét.

Az Európai Bizottság másfél millió eurós - 375 millió forintos - azonnali segélyt ígért a károk enyhítésére és a mentési munkálatokra. Az Egyesült Államok helikoptereket ad kölcsön a mentéshez, valamint 2 millió dollár, azaz majdnem 350 millió forint segélyt küld. A Fülöp-szigetekről orvos-csoportok érkeznek.

Segítségnyújtásra buzdította a híveket vasárnap XVI. Benedek pápa is. Az 57 államot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szintén segélyküldésre szólította fel tagjait.
Forrás: FH