Véget ért a választás

Szombaton hét órakor bezárták a szavazóhelységeket Koszovóban. Ezzel véget ért a választás a kilencven százalékban albánok lakta szerb tartományban. A hivatalos végeredményt csak jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Egyelőre nem tudni, hogy a másfélmillió szavazásra jogosult állampolgár közül végül mennyien mentek el voksolni. A 12 óra után közölt adatok szerint 24 százalékos volt a részvétel, miközben a tartományban élő szerbek többsége Belgrád felhívására távol tartotta magát a szavazófülkéktől. Nem érkeztek még előzetes eredmények sem, ezeket szombat késő estére ígérték.

Az albán politikai pártok közül - még a választások előtti közvélemény-kutatások szerint - az ellenzéki Koszovói Demokratapárt és a kormányzó Koszovói Demokrataliga szerezheti a legtöbb voksot.

Az EBESZ választási megfigyelői csoportjának vezetője egy délutáni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem volt semmilyen súlyos visszaélés, ami befolyásolhatná a végeredményt. A választások tisztaságára az Európa Tanács 150 megfigyelője, és 25 ezer helyi ügyel a több mint kétezer szavazóhelységnél.

Az országban állomásozó 16 ezer fős NATO békefenntartó erőt több száz emberrel növelték meg, még a választások megkezdése előtt.

Szombat reggel Molotov-koktélt dobtak egy szerb politikus házára a tartomány északi részén. A támadásban senki sem sérült meg, csak a politikus autójában keletkeztek károk - közölte a rendőrség. A politikus szerint szerbek támadták meg, akik ellenezték, hogy nem csatlakozott a szerb választási bojkotthoz.

Koszovóban 1989-ben robbant ki a háború a belgrádi irányítású szerb hadsereg és a szakadár Albán Felszabadítási Hadsereg között. A háborúnak 1999-ben a NATO vetett véget a szerb erők bombázásával. Azóta áll a tartomány az ENSZ irányítása alatt. A közrendre a NATO által vezetett nemzetközi békefenntartó erők vigyáznak.

Az ENSZ gyakorlatilag állami önállóságot javasolt Koszovónak, amit Szerbia hevesen ellenez. December 10-ig kell befejeződniük a Koszovó autonómiájáról folyó szerb-albán tárgyalásoknak. A koszovói albánok már bejelentették: ha addig nem jön létre megállapodás, akkor december 10-e után egyoldalúan kikiáltják függetlenségüket. Az amerikai és a német kormány pedig közölte, hogy kész azonnal elismerni az egyoldalúan kikiáltott független Koszovót.
Forrás: FH