Török apa, magyar anya, szerb bíróság

Nincs lehetőség arra, hogy a drogügybe keveredett Mehmet Karcsi édesanyja és férje ellen Magyarországon folytassák le az eljárást, ügyükben mindenképpen Szerbiában döntenek. Ügyvédjükkel most éppen azt próbálják bizonyítani, hogy valaki az autójukba csemp

A házaspár egyébként jelenleg egy bírósági fogdában van, ügyvédjük szerint az állapotok korrektek.Nincs lehetőség a kiadatásra, tehát Mehmet Karcsi édesanyja és férje ügyében biztosan a szerb igazságszolgáltatás fog dönteni - mondta el a Független Hírügynökségnek Radován Cvejity, a pár ügyvédje. Mint mondta: most azt próbálják bizonyítani, hogy valaki becsempészte autójukba a kábítószert. Gyanújuk szerint ehhez Mehmet Karcsi édesapjának fűződne érdeke, hogy így nyerje meg kisfia fellett a felügyeleti jogot.
Az ügyvéd elmondta: gondolkoznak azon, hogy a férfit beidézzék az ügyben, ez azonban elég körülményes dolog. Hiszen ha az édesapa megtagadja, akkor nincs jogi lehetőségük, hogy akár kényszerrel is elővezettessék.

Radovan Cvejity beszélt arról is, hogy a pár jelenleg a szabadkai kerületi bíróság fogdájában van, ahol az állapotok korrektek. A magyar konzulátus képviselői rendszeresen bejárnak az édesanyához és férjéhez, akiknek a fogvatartás körülményeire nincs kifogásuk.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy beszélt a gyámhatóság képviselőjével, aki elvileg hétfőn dönt arról, hogy Mehmet Karcsit és féltestvérét kinél helyezzék el. Egyelőre úgy tudni, a hatóság azon gondolkozik, hogy valamelyik nagyszülő felügyeletére bízza a gyerekeket. Az édesanya ebbe jelenleg nem szólhat bele, hiszen elég körülményes dolog lenne a gyámhatóságnak kikérni tőle véleményét.

Mehmet Karcsi édesanyját és férjét kedden vették őrizetbe Szerbiában, mert a vámosok 80 darab extasyt találtak autójukban. Az eljáró kerületi bíróság vizsgálóbírója csütörtökön előzetes letartóztatást rendelt el 30 napra. Bár lehetőség lenne óvadék esetében a szabad védekezést kérni, az ügyvéd azt mondta, hogy egyelőre ezzel várnak addig, míg egyre több dolog mutat majd a pár ártatlanságára.

Az édesanya akkor vált ismertté, amikor egykori férje, Mehmet Tüysüz közös gyermeküket 2004 júliusában hamis útlevéllel kicsempészte az országból. A 10 éves Mehmet Karcsit április 8-án hozta haza egy alapítvány segítségével édesanyja Isztambulból. Később Magyarországra érkezett az apa is, akit őrizetbe vettek, majd elítélték. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt.
Forrás: FH