Kárászi mesekert

Játszóteret, bejárható mesekönyvet és szoborparkot avatnak vasárnap délelőtt a Baranya megyei Kárászon. A nyolc alkotást a látogatók nemcsak megcsodálhatják, hanem a gyerekek fel is mászhatnak rájuk.

A Mecsek egyik legszebb völgyében, a 700 éves Kárász nevű településen vasárnap vehetik birtokba a gyerekek azt a szoborparkot, amely egyben játszótér is. A 400 lelkes falu új játszóterén életre kelnek a környék meséi, amelyeket Császár Levente gyűjtött és jegyzett le. A mesekertben a Máré vár legendája, az Ördögszántotta hegy és a Dömör kapu törpéi című történetek világába csöppennek az érdeklődők. A látogatók egy hatalmas, fából faragott leporellóban sétálhatnak, amelyek között a helyi legendák főszereplőinek festett faszobrai állnak. Az alkotások kakast, ördögöt, kígyót, békát, szarvast, trónján ülő törpekirályt ábrázolnak. A gyerekek az új játszótéren nemcsak nézelődhetnek, hanem kipróbálhatják az állatfejekkel díszített körhintát és a drótkötélpályát is, és felmászhatnak a nyolc szoborra is.

A Mesekert szobrait, játékait Kő Boldizsár grafikus - szobrászművész elképzelései alapján
Kő Boldizsár, Balla Gábor, Horváth Ottó és Szabóky Örs faragta ki és építette meg. A tervezőnek nem ez az első ilyen munkája, hiszen korábban már számtalan mesét keltett életre. A leghíresebb munkája talán a fővárosi Millenáris Parkban Zöld Péter meséje.
Forrás: fh