Elnöki vacsora Habsburg Ottó tiszteletére

Sólyom László köztársasági elnök és felesége, Sólyom Erzsébet asszony szombat este vacsorát adott Habsburg Ottó tiszteletére, 95. születésnapja alkalmából a Sándor-palotában.

Az államfő a "Magyar Törvénytár, avagy nemes Magyarország és a hozzá kapcsolt részek összes törvényei, két kötetre osztva" című különleges könyvet nyújtotta át születésnapi ajándékként Habsburg Ottónak, az utolsó magyar király, IV. Károly legidősebb fiának.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint a könyv az eredeti latin változat második kiadásának magyar nyelvű fordítása. Az ajándékba adott könyv új, díszkötésű kiadás, amelyből csak néhány számozott darab készült. Jelentősége, hogy magyarul olvashatók benne a magyar királyok életrajzai és a Festetics kastélyban található eredeti példány tipográfiája alapján készült.

A születésnapi menü első fogása hideg előétel volt: szarvassonkát szolgáltak fel fenyőmaggal megszórt rukkolával és körtekompóttal.

A gyöngyöző húsleves betétje maceszgombóc és vékony csíkokra vágott zöldség. Főételnek nyulat választott a séf: bazsalikomos erdei gombák és rozmaringos szalonnás puliszka körítették a nyúlgerincet.

A desszert tipikusan magyar: mákosguba, ám ezt szuflé, azaz felfújt formájában kínálták - vaníliasodóval és friss gyümölccsel körítve - a magas rangú vendégeknek.

A menüsorhoz javasolt borok között a klasszikusok domináltak: a fehérborok közül egy 2005-ös Pannonhalmi Rajnai Rizlinget választott ki a sommelier, a főételhez 2004-es Egri Pinot Noir dukált. A desszert mellé hagyományosan Tokaji Aszút kortyoltak, méghozzá az 5 puttonyos, kiváló 2000-es évjáratból. A borok közül egy ilyen ünnepi vacsorán soha nem hiányozhat a tokaji.

A fogásokat ugyanannak az étteremnek a gárdája készítette, amelyik George Bush, Vlagyimir Putyin, valamint a spanyol királyi pár számára főzött-sütött magyarországi látogatásukkor - tudta meg az MTI munkatársa.

Forrás: MTI