Zéró tolerancia a rasszizmussal szemben

A tolerancia világnapján zéró toleranciát kell hirdetnünk a rasszizmus, a társadalmi kirekesztés és a szegregáció ellen - mondta Kóka János, miután pénteken a Parlamentben megbeszélést folytatott Kállai Ernő, kisebbségi ombudsmannal.

Kállai Ernő az SZDSZ elnökének és Mohácsi Viktória, európai parlamenti képviselő meghívásának tett eleget.

Kóka János a megbeszélésen elhangzottakat ismertetve közölte, hogy Magyarországon a politika mintha a jelentőségén alul kezelné az emberi jogi, szegregációs és diszkriminatív kérdéseket. Az esélyegyenlőség biztosítása a kisebbségekkel, a hátrányt szenvedőkkel szembeni viselkedés általában egy társadalom kulturáltságának fokmérője - tette hozzá

Elmondta, hogy megállapodtak arról: áttekintik az összes lehetséges eszközt, amelyek segíteni tudnak abban, hogy ennek a kérdésnek a politikai jelentősége megnőjön.

Kóka János szavai alátámasztására néhány adatot is idézett. Ismertette azt a felmérést, hogy Magyarországon a munkaképes romáknak csupán egyharmada, egynegyede foglalkoztatott. Mint mondta, minden tizedik általános iskolás gyermek roma származású, de középfokú végzettséget szerezni csupán két-három, míg felsőfokú végzettséghez jutni csupán fél százalékuknak van esélye. Hozzátette, hogy a roma gyerekeknek mintegy ötödét nyilvánítják Magyarországon fogyatékosnak, emellett további negyven százalékuk kénytelen szegregált körülmények között tanulni.

Közölte, hogy az SZDSZ roma kabinetje egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy támogatják az ombudsman azon törekvéseit, hogy a biztosi hivatal erős jogkörökkel tudja védeni a kisebbségeket.

Mohácsi Viktória, a Liberális Roma Kabinet elnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió 27 tagállamából legalább egy tucatban hasonlóak, vagy a magyarországinál is sokkal rosszabbak ezek a mutatók.

Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: Magyarország az első ország, amelyik felismerte, hogy az oktatási szegregáció a diszkriminációval egyenlő, és jogszabályba is foglalta ennek a tényét. Hazánk az egyedüli, amely az uniós strukturális alapokból roma társadalmi integrációra is lehívott pénzeket - mondta.

Kállai Ernő úgy fogalmazott: kéri és elvárja a politikától, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Magyarországon élő 13 nemzeti és etnikai kisebbségi csoport a jogok legteljesebb körét élvezhesse.

A kisebbségi ombudsman azt mondta: kidolgoztak egy konkrét tervezetet, amely az általa legproblémásabbnak tartott területen tágítaná úgy a hatáskörét, hogy hatékonyabban tudjon fellépni a megaláztatásokat elszenvedők érdekében.
Forrás: MTI