Sigray-hagyaték ügyében egyezség lehet

Egyezséget ajánlanak a Sigray-hagyaték örökösei az illetékes kormányzati szerveknek és a gyűjtemény darabjait őrző múzeumoknak: az intézményekben található, 225 tárgyból álló anyag 43 százalékát a múzeumoknak ajándékoznák, ha a többit belátható időn belül

A Sigray-hagyaték annak idején múzeumi letétbe helyezett, de vissza nem adott darabjai három közgyűjteményben találhatóak: a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Helikon Kastélymúzeumban.

Az örökös a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a múzeumi kívánságok figyelembe vételével tettek ajánlatot az ajándékozásra. Az ajánlat szerint az Iparművészeti Múzeumban egy nagy terjedelmű viselettörténeti anyag, valamint három bútor, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig négy jelentős kép maradhatna - tette hozzá.

Patay Géza, az örökösök ügyvédje kiemelte: a Sigray örökösöknek ez az utolsó ajánlata az illetékes kormányzati szervek és múzeumok számára. Ha a most postára adott levelekre 15 napon belül nem érkezik érdemi válasz, az ajánlatot tárgytalannak tekinti a család. Ebben az esetben polgári peres igényüket fenntartják, azt bírói úton érvényesítik, továbbá az Európai Unióhoz, annak szakmai szervezeteihez, valamint más nemzetközi szakmai szervezetekhez kénytelenek fordulni.
Forrás: MTI