Francia sztrájk

Franciaországban harmadik napja sztrájkolnak a közlekedési dolgozók, mert Nicolas Sarkozy elnök nyugdíjkedvezményük eltörlését tervezi. Több busz és vonat már újra jár, de Párizs közlekedését továbbra is megbénítja munkabeszüntetés.

Párizs elővárosainak többségéből már be lehet jutni vonattal a központba, de a nemzetközi repülőterek irányába még mindig nem indult meg a vasúti forgalom. A 14 metróvonalból kettőn a megszokott rend szerint közlekednek a járatok, a többin 2-3 szerelvény jár.

A buszjáratok egyharmada újra elindult pénteken, de a Párizsba vezető utak és autópályák forgalma teljesen megbénult, az AFP helyszíni tudósítója szerint 15 kilométeres dugók alakultak ki.

A járatok azért indulnak újra, mert a sztrájkolók száma folyamatosan csökken. Ennek egyik oka az elemzők szerint, hogy a kormány ágazatonként, tehát külön-külön állapodik meg a munkavállalókkal, a másik, hogy a franciák 61%-a ellenzi a munkabeszüntetést.

A francia közlekedési szakszervezetek azért sztrájkolnak, mert Nicolas Sarkozy elnök terve szerint eltörölnék a korkedvezményes nyugdíj rendszerét. A francia munkavállalók átlagosan 40 évig fizetnek nyugdíjjárulékot, de néhány kiemelt terület dolgozói, mint például a tömegközlekedésben dolgozók, eddig átlagosan 37.5 évig fizették csak a hozzájárulást.
Forrás: FH