Fogamzásgátlás állatoknál

Bármily kedvesek és szeretni valók a kiskutyák és kiscicák, az anyaállat gazdája nem biztos, hogy megörül a szaporulatnak. Ha el akarjuk kerülni, hogy kedvencünk akaratunk ellenére (vagy inkább jóváhagyásunkra nem várva) hozzon kölyköket a világra, akkor

Kedvenceink - amikor elérik az ivarérett kort - megváltoznak. Megváltozik a viselkedésük, a kutyák szófogadatlanokká válnak, ha nem pórázon sétáltatjuk őket elszöknek, elcsavarognak, és csak pár óra, vagy akár csak pár nap (esetleg hét) múlva jönnek vissza. A kanok ebben az időszakban lefogynak, mivel egyáltalán nem esznek, csak a kiválasztott szuka háza előtt ülnek, és vonyítanak, a beengedésre várva. A szukák egy ilyen csavargás után csak akkor jönnek haza, amikor már másállapotban vannak, amelynek általában két hónap múlva meglesz a nem mindig kívánt gyümölcse. A szukák félévente tüzelnek, a kanok viszont az év bármely szakaszában képesek félrelépni.

A macskák a tavasztól őszig terjedő időszakban 2-3 hetenként ivarzanak, és folytatják ezt addig, amíg meg nem termékenyülnek. A nőstény macskák kifejezetten hangos nyivákolással adják a kandúrok tudtára aktuális állapotukat. A téli hideg időszakban a kijáró macskák a rövid nappalok és a hideg miatt beszüntetik az ivarzást, a lakásban, melegen tartott állatok azonban ebben az időszakban is szaporodóképesek maradhatnak.

A nem kívánt kölykök megelőzése érdekében - ha nem akarjuk a végleges megoldást nyújtó operációt választani - fogamzásgátló módszerekhez lehet fordulni, de mik is ezek?
A fogamzásgátlás legolcsóbb, de nem a legegyszerűbb módja, ha kedvenceinket a tüzelés időszakára elzárjuk a többi állattól, a szuka kutyákat csak a lehető legrövidebb időre visszük le sétálni addig, amíg el nem végzik a dolgukat, majd irány haza. A macskák hajlandóak az alomtálcában elvégezni a dolgukat, így őket ki sem kell engedni a lakásból.

A további - költségesebb, és nem veszélytelen - módja az ivarzás megelőzésének a hormontartalmú injekciók vagy tabletták beadása. Ezek - különösen kutyáknál - felboríthatják a hormonális egyensúlyt, és esetenként gennyes méhgyulladáshoz, a méhnyálkahártya cisztás-gennyes elváltozásához, esetleg tumorképződéshez vezethetnek, ezért tartósan maximum 2 évig szabad alkalmazni, majd azt követően vagy elletni kell az állatot, vagy 1-2 évig újból engedni az ivarzást, illetve meg kell fontolni az ivartalanítást. (Ez a két év emberi időszámításban körülbelül 14 évnek felel meg. Nem valószínű, hogy bármely nőgyógyász engedné, hogy páciense 14 évig folyamatosan fogamzásgátlót szedjen).

A hormontartalmú készítmények beadását követően az ivarzás néhány napon belül megszűnik, majd ameddig a tájékoztatóban előírtaknak megfelelően a készítményt folyamatosan meghatározott időpontokban beadjuk (vagy az injekciót beadatjuk), akkor az ivarzásmentes időszak megnyújtható, illetve folyamatosan fenntartható. Természetesen az ivarzás a készítmények adásának befejezését követően pár hónapon belül minden gond nélkül újra tapasztalható.

Az állattartók körében gyakori tévhit, hogy az ivartalanítás előtt az állatnak mindenképpen szülnie kell. Ez nem így van. Elterjedt mód, hogy a kedvenceket, amelyeket nem tenyésztési célból, hanem házikedvencként akarják tartani, már fiatalon, általában 7-8 hónapos korban ivartalaníttatják gazdáik, megelőzve az ivarhoz kötött kellemetlen viselkedési formák (jelölés, csavargás) rögzülését.

Forrás: MTI