Toszkán szőlő New Yorkban?

A The New York Times jelentése szerint amerikai ingatlanbefektetők egy csoportja azt tervezi, hogy "toszkán szőlőhegyet" telepít New York Staten Island néven ismert, Manhattantől délre elterülő egyik kerületébe.

A dimbes-dombos, ciprusairól és szőlőiről, ott szüretelt vörösboráról és reneszánsz villáiról ismert észak-olaszországi Toszkána (Toscana) tartomány ihleti majd a szigeten működő botanikus kertben létesítendő "szőlőhegyet".

Nem egészen egy hektárnyi területre tavasszal mintegy 2000 tőkét telepítenek majd - igaz, ezeket vagy New York környékéről, vagy Kaliforniából hozzák, mert az Egyesült Államokba külföldről nem importálható szőlőtőke. A telepítéshez viszont egy igazi olasz szakértő adja majd a tanácsokat és ő biztosítja majd a megfelelő szőlőművelési technikát is.

A szokatlan projekt célja a szőlőtermesztés fázisainak bemutatása a nagy amerikai metropolisz lakói számára. A telepítés után négy évvel a tőkék termőre fordulnak, és a látogatók követhetik majd a teljes folyamatot: a fürtök érését, szüretelését, a must érlelését és a bor palackozását, toszkán módra.

És ehhez már át sem kell majd kelniük az óceánon.
Forrás: MTI