MSZP: Egyeztetés is lehet

Az MSZP-frakció által az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül néhányról még szükség lehet politikai egyeztetésre. Erről Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztat

A képviselőcsoport négy fontos elv alapján fogalmazza meg módosító indítványait: saját értékrendje, a koalíciós megállapodás szelleme és tartalma, a működőképesség biztosítása alapján, illetve, hogy olyan rendszer legyen, amely megfelel az alkotmányosság követelményének - közölte a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Megjegyezte: az MSZP-frakció korábbi döntése érvényben van, vagyis támogatják az egészségbiztosítás átalakításának koncepcióját, de a törvényjavaslatot módosító indítványokkal javítani szeretnék.

A volt egészségügyi miniszter azt mondta: a módosító indítványok jelentős része szakmai kérdésről szól, kisebb része olyan, amelyben esetleg még politikai egyeztetésre szükség van. Hozzáfűzte: úgy gondolja, meg fognak egyezni.

Elmondta: a módosító indítványok még nem készültek el, ezért arról korai beszélni, milyen szakmai, technikai megoldásokat tartalmaznak.

Arra a kérdésre, hogy biztosítani fogja-e a frakció a törvényjavaslat elfogadásához szükséges többséget, Kökény Mihály közölte, az előterjesztés zárószavazása december 17-én lesz, addig több mint harminc nap van. Az a törekvés - folytatta - , hogy módosító indítványaik révén a meghatározott elveknek megfelelő javaslatot fogadjanak el.

A szocialista szakpolitikus szerint az egészségbiztosítási rendszer átalakításának nincs alternatívája.
A kormánypárti képviselő úgy vélte, egy demokratikusan működő pártban nem szokatlan, hogy a képviselőknek van önálló véleményük, és azt megosztják a nyilvánossággal.

A Magyar Orvosi Kamara elnökének szerdai nyilatkozatával kapcsolatban a szocialista politikus közölte: a kamara elnöke egy nyolc évvel korábbi munkáját idézte, az a kritika, amit a dokumentumban megfogalmaztak, a Fidesz akkori javaslatára vonatkozott.

Az a modell, amit szerdán a parlamentben előterjesztettek, nem a versengő, profitérdekelt biztosítókról szól, hanem egy társadalombiztosításról és több pénztárról, magánszereplőkkel - fogalmazott Kökény Mihály.

Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája szerdán kezdődött és jövő kedden folytatódik az Országgyűlésben.

Forrás: MTI