Legyél te is életrevaló!

"Legyél te is életre-való fiatal!" mottóval rendezi meg Salgótarján önkormányzata a Gyermekek jogainak hetét november 19-e és 25-e között; a diákok többek között fogadóórán találkozhatnak a város polgármesterével, a rendezvények sorában szó lesz az önisme

Salgótarján önkormányzata 1997-ben csatlakozott a francia parlament felhívásához, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánította november 20-át, a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának napját; az egyhetes programsorozat idén már 11. alkalommal kapcsolódik az eseményhez - tájékoztatta az MTI-t Simon Lajos, a salgótarjáni polgármesteri hivatal ifjúsági referense.

A mottó választását azzal indokolta, hogy olyan ismereteket szeretnének adni a fiataloknak, amelyekkel életrevalóbb felnőttekké válhatnak, így a jogok érvényesüléséről, az információhoz jutás lehetőségéről, az egészséges életmódról, a drogmentességről, a lelki egészségről, a családról és lakhelyükről akarják bővíteni ismereteiket.

Simon Lajos hozzátette: bár az iskolában megszerzett tudás csak egy eleme az életrevalóságnak, a PISA-vizsgálatok magyarországi eredményei nem kedvezőek atekintetben, hogy mennyire tudják hasznosítani a fiatalok az iskolában megszerzett tudásukat, és milyen a problémamegoldó képességük.

Ennek jegyében ismerkedhetnek meg a fiatalok még jobban lakóhelyükkel a könyvtári helyismereti különgyűjteményen, valamint a Salgótarjánról szóló rövidfilmeken keresztül. Bemutatják az Életre-való című kiadványt, az önálló élet kézikönyvét, és a "Mi vidékünk" című ismeretterjesztő kötetet a városról és környékéről.

Beszélgetéseket szerveznek arról, hogy érzik magukat a fiatalok Salgótarjánban, mit látnak jónak, és min változtatnának, hogyan látják közéleti szerepvállalásuk lehetőségeit. Lesznek előadások az önismeretről, a viselkedési és illemszabályokról, a táplálkozásról, a toleranciáról. A programsorozat nyitónapján Székyné Sztrémi Melinda polgármester a városházán fogadja a diákönkormányzatok képviselőit.

Forrás: MTI