Kaszinó vs. óvoda Szegeden

Egy már működő és egy újonan nyíló kaszinó miatt kell átköltöztetni egyik napról a másikra az egyik belvárosi óvodát Szegeden. Legalábbis ezt gondolják a szülők. A városi közgyűlés pedig a tisztiorvosi szolgálat jelentése alapján döntött a költözésről.

A speciális, integrált nevelésű óvodába jelenleg 52 gyerek jár, közülük 12-en sajátos nevelési igényű, down-kóros, autista, vagy súlyos pszichés zavarokkal küzdő kisgyerek. A szülők felháborodtak, hogy tanév közben költöztetik az óvodát és nem kezdhették már szeptemberben az új helyen a gyerekek.

A szülők és az oktatási bizottság ellenzéki képviselői a költöztetés mögött ingatlan és üzleti spekulációt sejtenek. Konkrétan azt, hogy az óvoda közelében már van egy kaszinó és nem messze tőle, ebben az üzletben egy másikat akarnak nyitni.

Ilyen típusú kaszinó és intézmény közelében 200 méteren belül oktatási intézmény nem lehet, ha mégis van, akkor az működési engedélyi problémákat vet föl. Sajnos ez az óvoda 200 méteren belül van és működési engedélye még nincs ennek az intézménynek - mondta Farkasné Pocsai Blanka, az oktatási bizottság FIDESZ-es tagja.

A város alpolgármestere azt mondja, nincs szó semmiféle spekulációról. Azt mondja az óvodát a tisztiorvosi hivatal jelentése miatt költöztetik át, mert balesetveszélyes a fűtés, kicsik a játszó-szobák. Nincs orvosi és tornaszoba, és ki kellene cserélni padlót és a világítást is.

Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat ezeket a feltételeket 20-30 nap alatt em tudja teljesíteni, ezért döntöttünk úgy, hogy a gyerekeket erről a helyről - mégegyszer mondom a fűtés balesetveszélyes az ÁNTSZ szerint - áthelyezzük egy másik óvodába - mondta Solymos László, alpolgármester (MSZP)

A szülőknek márcsak két napjuk van, hogy eldöntsék, hová járatják december 1-től a gyerekeiket.
Forrás: fh