Arany Csillag - díj

Arany Csillag - díjat nyert a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona a szociális ellátottak számára meghirdetett európai uniós képzőművészeti versenyen - tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója.

A Magyarszerdahelyen található, középsúlyos értelmi fogyatékosoknak otthont adó intézet négy gondozottjának közös alkotása részesült az elismerésben, a 207 mű közül - mondta Kollerné Miklósy Erzsébet. Az intézmény lakói kerámiából mintázták meg a 27 tagállam népviseletébe öltözött babákat, Sokszínű Európa címet adva alkotásuknak.

A szociális terület ellátottjainak szóló pályázatot a francia Social Sans Frontiérs egyesület és a salgótarjáni Felnőttképzési Intézet közösen hirdette meg. A felhívásra 89 magyarországi alkotás érkezett, Zalából három művel neveztek a versenyre - közölte a szociális intézmény vezetője.
A munkák közül Strasbourgban, egy kiállításon a látogatók választották ki az általuk legjobbnak ítélt munkákat.

A zalai intézet gondozottjainak munkáit méltatva Kollerné Miklósy Erzsébet elmondta: a pályaművek mutatják, hogy a középsúlyos értelmi fogyatékosok is érzelemgazdag alkotásokat tudnak létrehozni, amire igazán büszkék lehetnek. Műveik erkölcsi értékét csak növeli, hogy nemcsak értelmi fogyatékosok, hanem bármilyen más, szociális ellátottakat gondozó intézet lakói küldhettek pályamunkákat a versenyre - tette hozzá.

A legjobb, már több uniós tagállamot is megjárt művek február végéig vándorkiállítás keretében Salgótarjánban tekinthetők meg, majd egy állandó tárlatra visszakerülnek az elzászi városba.
Forrás: MTI