Tabajdi a kisebbségek nyelvhasználatáról

Tabajdi Csaba elnökletével november 14-én Strasbourgban ülésezett az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségi Intergroupja. Az ülésen a képviselők az ír (gael) nyelv helyzetét vitatták meg, mely 2006-ban vált az Európai Parlament 23. hivatalos nyelvévé.

Bairbre De Brún, észak-ír és Sean Ó Neachtain ír európai parlamenti képviselők ismertették az ír nyelv több mint kétezer éves múltját és beszámoltak róla, hogy napjainkban körülbelül 1,7 millió ember beszél írül. Az elmúlt évszázadok során az angol kultúra szinte teljesen megfojtotta az ír nyelvet, a pozitív tendenciák csak az utóbbi néhány évtizedben indultak meg.

Tabajdi Csaba az ülésen elmondta, az írhez hasonló helyzetben vannak a magyarországi kisebbségek is. Nem elég ugyanis, hogy a kormányzati politika támogatja a kisebbségeket, a nyelv és a kultúra fennmaradásáért maguknak a kisebbségieknek is tenniük kell. Az ehhez kapcsolódó alapvető kérdés, hogy hasznosnak bizonyul-e a kisebbségi nyelv a mindennapok során. Ha a kisebbséghez tartózó személyek használni tudják nyelvüket a mindennapi életben, akkor hosszú távon is biztosított a nyelv fennmaradása. Igazolja ezt a walesi példa, ahol a kisebbségi törvénynek és a nyelvhasználati intézkedéseknek köszönhetően a fiatalok körében is jelentősen emelkedett a walesi nyelvet beszélők száma.

Természetesen a megfelelő környezet megteremtéséért a kormányzati politika felelős. A nyelv használata és a kisebbségi kultúra fenntartása minden kisebbségi csoportnak, így a szlovákiai magyar nemzeti közösségnek is alapvető joga. Ezért különösen károsak a szlovák kormányzat utóbbi időszakban tett intézkedései, melyek több alkalommal is csorbították a magyar közösség jogait és általában rontották a kisebbségekkel kapcsolatos közhangulatot – hangsúlyozta Tabajdi.
Forrás: MTI