Nyertesei lehetünk a klímavédelemnek?

"Soha nem ért ilyen közel a téma a parlamenthez, mint most!" E szavakkal jellemezte Nagy Sándor, Kistelek polgármestere találóan az Olajos Péter EP képviselő (MDF) és Nagy Andor országgyűlési képviselő (KDNP) által szervezett konferenciát.

Az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja által életre hívott konferenciasorozat vitanapjának témája ezúttal a környezetvédelem, azon belül is a klímavédelem lehetséges előnyeinek kihasználása volt.

A résztvevők arra keresték a választ, hogy Magyarország 2007. tavaszi EU csúcson tett vállalásai hogyan teljesíthetők, milyen mértékű energiatakarékosság érhető el hazánkban, kinek mit kell tennie a sikerhez? A megszólalók szinte egybehangzó véleménye volt, hogy a szakma tudja a megfelelő választ, de a politikusoknak be kell avatkozniuk támogatási és szabályozási eszközökkel, az érintettekkel közös új stratégiaalkotással.

Héder János a Rockwool Hungary Kft szakmai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy magyar épületállomány hőenergiaigényét - gépészeti megoldásokkal, hőszigeteléssel, illetve a nyílászárók cseréjével - a felére lehetne csökkenteni, amivel 14-15%-os energia-megtakarítást érhetnénk el.

Véghely Tamás a GAIASOLAR Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk épített passzív házakban – melyek bekerülési költsége kb. a duplája a normál házaknak - az energiafogyasztás 150-200 KWh helyett 15-20 KWh-ra csökkent, egy nemrég átadott 700 m2-es épület fűtésének és hűtésének költsége pedig havi 156 Ft / m2. Véghely példaként említette a politikai beavatkozásra a Németországban 2000-ben bevezetett ún. "99 pfenniges" - az elektromos áram átvételi árát szabályozó törvényt -, amelynek hatására 3-4 év alatt abszolút piacvezetővé váltak a megújuló energiák területén.

Olajos Péter nehezményezte, hogy a költségvetési tervezet szerint 40-szer annyit költünk 2008-ban a fosszilis energiahordozók további támogatására, mint az energiatakarékosság és energiahatékonyság elősegítésére.

Dr. Szerdahelyi György a GKM főosztályvezetője szerint a gázártámogatás és az energiahatékonyság támogatása esetén két különböző társadalmi rétegről van szó.

Bokorovics Balázs a Pannonplast Nyrt Igazgatóságának elnöke a társaság geotermikus energia projektjéről számolt be, amelynek keretében 350 millió euró értékű, min. 10-12 év alatt megtérülő beruházást eszközölnek Magyarországon.

Ádám Béla a Geogreen Zrt vezérigazgatója üdvözölte, hogy végre nem csak a szakma van jelen egy ilyen konferencián, hanem politikusok is, hiszen nekik kell beavatkozniuk a megújuló energiák alkalmazásának növelése érdekében!

Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, a városban megvalósult geotermikus beruházásról számolt be. A rendszerre kötött épületek fűtési költsége 30%-a a korábbi gázfűtésnek és beruházásuk 3 év alatt megtérül. Kiemelte, hogy szerinte soha nem járt még ilyen közel megújuló energiák és a klímavédelem ügye parlamenthez, mint most!
Forrás: MTI