Megvan az ítélet első fokon

Szerdán ítéletet hirdettek az Energol-ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A 18 vádlottat - közöttük a kecskeméti maffia-perben elítélt Radnai Lászlót - sokszáz milliós adócsalással vádolják.

Hat vádlottat letöltendő, hetet pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt első fokon szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság az Energol-ügyben. 5 vádlottat felmentettek.

A kiszabott letöltendő börtönbüntetések közül a legsúlyosabb 1 év 8 hónap, a felfüggesztettek közül pedig 2 év. A legtöbben - közöttük a kecskeméti maffia-perben 12 év fegyházra ítélt Radnai László - 1 év 2 hónap és másfél év közötti büntetést kaptak adócsalásért.

A 18 vádlottat sokszáz milliós adócsalással vádolták. Azt elkövetők az eredeti vádirat szerint összesen több mint 6 milliárd forintos kárt okoztak, de ennek nagy részét nejm sikerült bizonyítani. A büntetőper 2003 júniusában kezdődött, de 2005-ben bírócsere miatt előröl kellett kezdeni a tárgyalást. A perben több mint 80 tanút és tucatnyi szakértőt hallgattak meg.

Az adócsalások nagyobb része az idén szeptemberi vádbeszéd szerint sem bizonyított, az ügyész mégis letöltendő börtönbüntetést kezdeményezett hat vádlottnak. Igaz, öt vádlottnak csupán felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek pénzbüntetést, másik ötnek pedig felmentést indítványozott. A kezdetben 19 vádlott egyikének ügyét már régebben elkülönítették.

A rendőrök az olajügyek és az 1990-es évek második felében elkövetett fővárosi robbantásos leszámolások közötti összefüggést is valószínűsítették, és bár ez nem bizonyosodott be, a terhelő bizonyítékok között szerepelt az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásban meghalt Boros Tamás vallomása is. Mint emlékezetes, az "óriás" Tamásként emlegetett Boros a rendőrség egyik koronatanúja volt az olajmaffia-ügyekben is.

Forrás: FH