HIV-fertőzés szervátültetés miatt

HIV-vírussal és hepatitis C vírussal fertőzött szerveket ültettek négy emberbe Chicagóban. 1986 óta nem fordult elő Amerikában HIV-fertőzés szervátültetés miatt, arra pedig még egyáltalán nem volt példa, hogy az AIDS és a hepatitis vírusával egyszerre fer

Mind a négy páciens ugyanattól a donortól kapott szerveket. A műtéteket még januárban végezték, nemrég aztán az egyik betegen újabb operációt kellett volna végezni és előtte vért vettek tőle. Kiderült, hogy fertőzött, ezért megvizsgálták a többieket is, és a tesztek igazolták a gyanút.
A szervek úgynevezett magasrizikójú donortól származtak. Ez azt jelenti, hogy a donor a HIV-fertőzés nagyfokú veszélyével járó életmódot folytatott a halála előtti öt évben, például intravénás droghasználó volt, pénzért vagy drogért cserébe bocsátkozott szexuális kapcsolatba, esetleg homoszexuális kapcsolata volt.

Mindez világos volt már a műtétek előtt is, és a hatóságok szerint nem hibázott senki. Az orvosok minden előírást betartottak és elvégezték az összes vizsgálatot szabály szerint. A donorból kioperált szervek egészségesnek, átültetésre alkalmasnak minősültek.
A negatív teszteredmények mégis hamisnak bizonyultak. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a donor a halálát megelőző három hét során kapta el a vírust, ugyanis a fertőzéstől számítva 22 nap eltelik, mire a HIV a standard eljárásokkal kimutatható lesz a szervezetben.

Amerikában 22 ezer transzplantációs műtétet végeznek évente. A szervek nagyjából 9 százaléka magasrizikójú donortól származik. Az ilyen esetekben a HIV-fertőzés kockázata elkerülhetetlen, hiszen "egy belső szervet nem lehet csak úgy fertőtleníteni" - nyilatkozott Matthew Kuehnert, a betegségkezelési és -megelőzési központ (CDC) szervátültetés-biztonságért felelős vezetője. "Érdemes ebből az egészből megjegyezni, hogy azért foglalkozunk magasrizikójú donorokal is, mert nem ajánlják fel elegen a szerveiket átültetésre" - mondta Kuehnert.
Forrás: MTI