A mai sztrájk lesz a legnagyobb

A német mozdonyvezetők ágazati szakszervezete (GDL) szerdán déli 12 órától szombat hajnali 2-ig sztrájkot hirdetett. Szerdán a vasúti teherforgalom bénul meg először, majd csütörtökön 2 órától a személyszállítás is.

Az ARD német közszolgálati tévéállomás szerda reggel az NSZK történetének legkeményebb vasutas munkabeszüntetéseként harangozta be a 62 órásra tervezett sztrájkot. A GDL a mozdonyvezetők jelenlegi, átlag nettó 1.500 eurós (kb. 380 ezer forint) fizetésének drasztikus emelését és a munkaidő mérséklését követeli. Ősz óta már többször sztrájkoltak a németországi vasutasok, sok százmillió eurós nemzetgazdasági kárt okozva az Európai Unió legnépesebb államának.

A Német Vasút nem akar engedni a szakszervezeti "zsarolásnak". Az idén legalább 100 órát túlórázó mozdonyvezetőknek egyszeri 2 ezer eurós kifizetést és maximum 10 százalékos béremelést ajánlottak. A GDL 31 százalékos bérnövekedést tart tárgyalási alapnak, és elutasítja az államvasutak "alamizsnáját".

Szerdán déltől vészmenetrendet léptetnek életbe a szövetségi köztársaságban. A szombat hajnalig tartó sztrájk utóhatásai egész hétvégéig éreztetik majd hatásukat. A közúti forgalom jelentősen megnőtt az európai közlekedés "forgószínpadának" számító NSZK-ban. A közvélemény mind kritikusabban szemléli a GDL és a Német Vasút elhúzódó bérvitáját.
Forrás: FH