Mivel főztek őseink?

Egy ókori hajó rakományát fedte fel genetikai vizsgálat, mely szerint a szállítmány oregánóval ízesített olivaolajból állt. Az olasz salátaöntet hozzávalóinak tengerfenéken történő felfedezésén túl, egy ilyen kutatás segíthet betekinteni az ókori, tengerj

Amerikai és görög kutatók nemzetközi csapata vizsgálta meg egy 2400 éves, 70 méteres mélységben nyugvó hajóroncs maradványait, durván egy kilométerre a görög Kiosz szigetétől. A hajóroncs tartalmát 2006 elején fedezték fel, melyet most részletesen elemeztek. Egy robot leküldésével - mely két amforát (kétfogantyús, cserépedény) gyűjtött be a helyszínen - a kutatók képesek voltak DNS-mintákhoz jutni a kerámiaedények belsejének lekaparásával.

Számos régész specializálódik az amforák elemzésére. Ezen edényeket használták olaj, bor, fűszerek szőlő, oliva, magvak, dió, halak és egyéb árucikkek szállítására. A hajóroncsban talált amforák gyakran fedik fel a roncs korát és nemzetiségét, néha pedig még eredeti tartalmukat is őrzik, így fényt vetnek a mediterrán térségben zajló, ókori kereskedelemre. Az amforák vizsgálata azonban frusztráló is lehet.

"A több évszázadon át víz alatt lévő edények tartalmát gyakran elmossa a víz, a kutatóknak pedig csak üres edények maradnak" - mondja Brendan Foley régész és történész. Foley és csapata azonosította az egyik amfora DNS-tartalmát, mely olivát és oregánót tárt fel, ami azt sugallja, abban oregánóval kevert olivaolajat tartottak. Mindez meglepetésként érte a kutatókat, mivel Kiosz az ókorban főleg a kitűnő borok fő exportőreként volt ismert, a régészek pedig azt feltételezték, hogy ezen területen bármilyen teherszállítmány bor lenne.

A másik, a kutatók által megvizsgált amfora tényleg bort tartalmazott, bár a DNS-bizonyíték, melyet abban találtak még most is bizonytalan. Az oreganóval ízesített olajat tartalmazó amfora egyedi, kioszi stílusú. Ezen stílus adja durván a több mint 350 amfora kétharmadát a roncsban, ami azt sugallja, hogy a hajó akkor süllyedt el, amikor kifelé tartott a szigetről, talán az arrafelé mindennaposnak számító, erős szelek miatt.

"Azon tény, hogy oliva DNS-t találtunk azt jelentheti, hogy Kiosz mást is exportált, nem csak bort. Mezőgazdasági termelésük sokkal kifinomultabb lehetett, mint gyanítottuk" - mondja Foley. Az oregánó többet is tehetett, mint csak ízesítette az olajat.

"Ha ma felmegyünk Görögország dombjaira, a nők idősebb generációja tudja, hogy az oregáno, kakukkfű vagy zsálya olajhoz történő adagolása nemcsak ízesíti azt, hanem segít azt hosszabb ideig megőrizni" - mondja Foley. Az ókori görögök talán gyógynövényeket - és a bennük lévő antioxidánsokat - szándékosan használták arra, hogy segítsenek az olaj konzerválásában. Emellett lehetséges, hogy azok véletlenül segítettek a DNS megőrzésében is.

Ha a kutatók technikája más tárolóedényeken is működik, akkor megkezdhetik a különböző régiók mezőgazdasági termelésének nyomon követését időn és kereskedelmi hálózataikon keresztül. "Láthatjuk, hogy a termények hol és mikor nőttek, mely teljesen új betekintést enged nekünk az ókori gazdaságba. Megtudhatjuk mit termeltek, mit ettek, és hogyan készítették elő, illetve konzerválták táplálékaikat "- mondja Foley. Az ókori termények ilyetén ismerete betekintést engedhet az adott időszak klímájába is.

Az ókori teherszállítmányok DNS-ének elemzésére alkalmazott technikának megvannak a korlátai- hangsúlyozzák a kutatók. Például valószínűleg nem lehet megbízhatóan azonosítani vele a halból készült termékeket, mivel az ilyen bizonyítékokat beszennyezheti a tengeri környezet. Emellett még azt is ki kell deríteni, hogy ezen vizsgálat működik-e a szárazföldi helyszíneken előkerült kerámiaedények, múzeumokban évek óta őrzött amforák esetén is, vagy csak az óceánból frissen megmentett edényeknél alkalmazható-e. A kutatók azt remélik, hogy visszamehetek a helyszínre, és néhány tucat amforát kimenthetnek még a roncsból a jövő év folyamán.
Forrás: hirado.hu/MSNBC