Már csak a népszavazás dönthet?

Eredménytelenül zárultak és nem is folytatódnak az ötpárti egyeztetések a képviselők költségtérítési rendszerének átalakításáról - hangzott el a keddi utolsó tárgyalási forduló után. Az MSZP később dönt arról, hogy visszavonják-e a vonatkozó törvényjavasl

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október elsején mutatta be köztisztasági csomagját, amelyben szerepel az országgyűlési képviselők számla nélküli költsétérítésének megszüntetése. Ezzel kapcsolatban a kormány törvényjavaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek és kijelentette, amennyiben a parlament nem fogadja el a kétharmados többséget igénylő tervezetet, akkor népszavazásra bocsájtja azt a szocialista képviselők támogatásával. a vonatkozó népszavazási kérdést az Országos Választási Bizottság (OVB) október végén hitelesítette is.

Ezzel párhuzamosan az öt parlamenti párt is tárgyalásokat folytatott a képviselői juttatásokról. Az MSZP javaslata szerint tulajdonképpen megszűnt volna a költségtérítés rendszere, cserébe viszont a képviselői fizetések a háromszorosukra emelkedtek volna, ezt azonban az ellenzéki pártok nem támogatták.

Göndör István az MSZP frakcióvezető-helyettese és a törvénytervezet benyújtója a keddi tárgyalást követően hangsúlyozta: a javaslatuk nem emelte volna a képviselők fizetését, pusztán nettósította volna a jelenlegi számla nélküli költsétérítési rendszer helyett. Göndör István elismerte, hogy veszített és "győzött az Orbán Viktor-féle mutyi és a szociális demagógia". A szocialista politikus kiemelte: "nincs miről folytatni a tárgyalásokat, így azoknak vége." A frakcióvezető-helyettes hozzátette: azt később döntik el, hogy visszavonják-e a törvényjavaslatot, illetve hogy folytatják-e a népszavazási kezdeményezést.

Répássy Róbert a Fidesz frakcióvezető-helyettese vérlázítónak nevezte, hogy az MSZP az ország jelenlegi helyzetében háromszorosára akarja a képviselői fizetéseket emelni. Az ellenzéki honatya ugyanakkor elismerte, hogy a költségtérítés jelenlegi helyzete is rossz, azonban ahogy fogalmazott. "nem lehet egy rossz megoldást egy mégrosszabbal orvosolni." A Fidesz egyébként a törvényjavaslat visszavonását követeli az MSZP-től.
Forrás: FH