Halált okozó diós kocka

Vádat emelt kedden a Szombathelyi Városi Ügyészség a tavalyi, hat halálos áldozatot követelő szombathelyi ételmérgezés miatt a séi cukrászüzem vezetője ellen. Az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy azért halt meg hat ember tavaly augusztus

Az eljárás során kiderült, hogy a cukrászüzemben több szabályt is megsértettek, és ez okozta a szalmonella fertőzést 2006 augusztusában a Vas megyei településen. Több napja felbontott tojáslevet, ismeretlen eredetű tojást, hőkezelés nélküli diót, szennyezett diódarálót használtak a sütemény elkészítésekor. Több higiéniai szabályt is megszegtek és a süteményt szállító jármű sem rendelkezett élelmiszer szállításra érvényes engedéllyel. A korábban szalmonella fertőzésen átesett dolgozó utólagos egészségügyi vizsgálatát sem végeztették el, s ezek együttesen okozták az összesen 418 ember megbetegedését. 103-an kerültek kórházba tavaly augusztusban, akik közül hat ember életét már nem tudták megmenteni.

A Szombathelyi Városi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a séi cukrászüzem vezetője ellen, ami 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A többi dolgozó és az üzem tulajdonosa ellen nem emeltek vádat.

Az ügyben korábban ANTSZ vizsgálat is indult. Ez tavaly október azt állapította meg biztos, hogy a cukrászüzemben került a szalmonella a diós kockába, azt azonban nem sikerült minden kétséget kizáróan tisztázni, hogy hogyan került a kórokozó a desszertbe. Az ÁNTSZ abban a vizsgálatban konkrét személyi felelősséget nem állapított meg.

A süteményt készítő cukrászat tavaly 200ezer forintos büntetést kapott az ANTSZ-től, mert több termékében is megtalálták a szalmonellát. Ezek készítéséhez a betegséget okozó diós kockát használták fel.

A 2006 augusztus 20-án kezdődött szalmonellafertőzésben 418 ember betegedett meg Szombathelyen, közülük több mint százan kerültek kórházba. Három idősebb nő és egy középkorú férfi, akiknek más betegségeik is voltak, belehaltak a fertőzésbe. A szalmonellás étel többségét rászorulók kapták, szociális étkeztetésben.
Forrás: FH