Bush a pakisztáni helyzetről

George Bush szerint még a pakisztáni választások előtt fel kellene oldani az országban érvényben lévő szükségállapotot, és az amerikai elnök Pervez Musarraf elnök meggyőzésére különleges követet is küld Pakisztánba, közölték tisztségviselők kedden.

Feltételezések szerint a héten Iszlámábádba látogató John Negroponte közvetíti majd Bush elnök üzenetét.

Az amerikai elnök szóvivője még hétfőn közölte, hogy Bush a szükségállapot feloldását szeretné a januárra kitűzött választások előtt, hogy biztosítva legyen a szabad választás. Musarraf elnök viszont vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a választásokat szükségállapot alatt fogják megtartani, hogy így biztosítsák annak tisztességes lebonyolítását.

Közben Pakisztán elutasította a volt brit gyarmatokból álló Nemzetközösség 10 napos ultimátumát az alkotmány helyreállítására. Iszlámábád mély csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Nemzetközösség kizárással fenyegette meg, ha tíz napon belül nem vonja vissza a november harmadikán bejelentett szükségállapotot.

Pakisztánban november 3-án hirdetett szükségállapotot Pervez Musarraf elnök, felfüggesztette az alkotmányt, majd elbocsátotta a legfelsőbb bíróság vele szembeszegülő vezetőjét. Musarraf azzal indokolta döntését, hogy a bírói testület döntéseivel akadályozta a terrorizmus elleni harcot. Ellenzékiek szerint viszont az elnök attól félt, hogy a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte volna, hogy harmadszor is elfoglalja az elnöki széket.
Forrás: FH