A csoki már 3100 éves

A csokoládét már legalább 3100 évvel ezelőtt - vagyis az eddig véltnél 500 évvel korábban - jóízűen fogyasztották Közép-Amerikában, de nem szilárd formában, hanem ünnepi italként, amely státusszimbólumnak számított.

Amerikai kutatók kakaómaradványokat azonosítottak azokban a mintegy 3100 éves kerámiaedényekben, amelyeket a Hondurasban lévő egyik kis faluban, Puerto Escondidóban találtak.

Ez azt jelenti, hogy a kakaó fogyasztása - főzet formájában - ötszáz évvel korábban létezett, mint eddig gondolták.

A kakaóitalt az azték és más népek vezetői fogyasztották ünnepi alkalmakkor - erre utal a kerámiaedények finom kivitelezése, kecsessége -, tehát az előkelőség jele volt, sőt fizetőeszköznek is használták - mutattak rá a kutatók az amerikai tudomány akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

A legkorábbi kakaóitalokat feltehetően a kakaóbabokat körülvevő gyümölcshús felfőzésével - fermentálással - állították elő.

Amikor a spanyol konkvisztádorok megjelentek az azték birodalomban a XVI. században, az uralkodó palotájában láthatták, hogy kakaóitalt szolgálnak fel.

Európába a spanyolok hozták át a kakaót, majd többféle újítás történt a századok során, így például megszületett a szilárd, táblás csokoládé.

Forrás: MTI