Újpest a régi - exkluzív interjú Derce Tamás polgármesterrel

Újpesten zajlik az élet. Épül az M0-ás körgyűrű, és megindult a lakótelepek felújítása is. Vagy mégsem? Ezekről, a helyi politika tisztaságáról, a Sziget elleni perről, Demszky Gáborról, és egy különös megállapodásról beszélgettünk dr. Derce Tamást polgár

„Tragikus bemenni Pestre”

Polgármester úr, kezdjük azzal, hogy ha ki kellene emelnie, mik voltak a legfontosabb előrelépések, amióta Ön áll a kerület élén, miket említene?

Azt kéri tőlem, csináljak számvetést? Mindig azt mondom, ha valamit megoldunk, abban a pillanatban az már történelem, azzal nem foglalkozunk többet. Elég sok minden történt Újpesten, de megmondom őszintén, én még nem csináltam számvetést. Hagyjuk ezt másoknak, gusztustalan is lenne, ha én erről bármint mondanék.

Akkor viszont tekintsünk a jövőbe! Mi a helyzet az újpestieket is érintő M0-s körgyűrű építésével?

Az M0-ás körgyűrűvel kapcsolatban az a fő kérdés, hogy miért nem készül el a palotai oldalon, mert ott leállt az egész építkezés. Tragikus bemenni Pestre, már nemcsak délről, hanem északról is. Egész egyszerűen, amíg az M0-s körgyűrű nem épül meg, és amíg nem lehet megtenni azt, hogy kitiltjuk a kamionokat Budapestről, addig itt a közlekedés és az élet is lehetetlen lesz.



Mit lehet akkor tenni a közlekedés javításáért?

A körgyűrű mindenkinek érdeke. Úgy kell megoldani, ahogy Bécsben is megoldották: két körgyűrű van a város körül, ami a forgalmat elviszi a belső részektől. Ott úgy oldották meg, hogy amint megépítették az elkerülő utakat, kitiltották a nehéz-gépjárműveket. Bécsben lehet közlekedni, néhány héttel ezelőtt voltam ott, simán átmentem a városon.

„A francokat van minden rendben!”

A közlekedés mellett a érzékenyen érinti a kerületi polgárokat a lakótelepek állapota is. Hogy áll a panelfelújítási program?

dr. Derce Tamás
Jogász, Újpest polgármestere.
Szül.: Újpest, 1949.05.21. -

Tanulmányai:
1963-ban fejezte be alsófokú tanulmányait a Komját Aladár Utcai (ma: Pécsi Sebestyén) Általános Iskolában. 1977-ben szerezte meg diplomáját az ELTE-n. Szakdolgozatának témája Újpest nagyközség várossá nyilvánítása volt.

Élete:
Derce Ármin unokája. 1977-83 között a Bp. V. ker. Tanács jogtanácsosa volt, 1983-90-ben vállalkozó, 1990-től Újpest polgármestere. Hivatali ideje alatt épült fel a városháza új épülete. Hat új háziorvosi rendelő épült, a többi folyamatosan megújult. Ebben az időszakban létesült a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kara, az Újpest Színház, az Újpesti Polgárcentrum, az Újpest Galéria és az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény. Ekkor kezdődött el az önkormányzati lakásépítési program, melynek keretében a településen hozzávetőlegesen 1000 lakás épült, ebből 238 önkormányzati beruházással. Ekkor alakult ki a civil társadalmi szervezetek rendszeres támogatási formája. 1991-94 között az UTE társadalmi elnöke, 1994-95-ben az Újpestért Egyesület elnöke. Kiváló Dolgozó (1982), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa (1992).

Főbb művei:
Újpest város településelődjének történeti áttekintése (2001)
Sehogy. Egy-egy ilyen négylépcsőházas, tízemeletes épület felújítása tokkal-vonóval ma már milliárdos költség. Ha kiszámoljuk, egy lakásra mennyi esne, láthatjuk, hogy képtelenség lenne ezt a lakóknak kifizetniük. Az önkormányzatok pedig ahelyett, hogy egyre jobb anyagi körülmények közé kerülnének, rosszabb és rosszabb helyzetbe csúsznak. Érdekes ország ez, itt nem javulnak az életviszonyok, hanem romlanak. Ez vonatkozik a lakókra és az önkormányzatra is, illetőleg az önkormányzat által fenntartott intézményekre. A panelfelújítási program a kormánypárti sajtó által reklámozott, csodaként, „húdefantasztikus lesz!” felkiáltással jelent meg, de minden hozzáértő tudta, hogy ez csak választási propaganda. Hallatlan nagy felelőtlenség volt, mert elhitették a panelben lakó emberekkel, hogy az épületek felújítása meg fog történni. Rávettek nagyon sok társasházat, hogy induljanak a pályázaton, pénzt is felvetettek velük, aztán kiderült, hogy nem működik. Aki ért hozzá egy kicsit, láthatta, hogy az egész egy nagy kamu, ilyet nem szabadna megtenni!

Azért hoztam ezt a programot szóba, mert Újbudán megvalósult már pár panelrehabilitáció, tehát van példa arra, hogy fel lehetett újítani a lakótelepeket.

A nyílászárók és a gépészet felújítása még egyetlen egy panelépületnél sem történt meg Budapesten. S az, hogy ilyen részleges felújítások voltak, azt eredményezte az újbudai önkormányzatnál, hogy csődközeli állapotba került. Egyetlen önkormányzat sem engedheti meg magának egy épület teljes felújítását, hiszen be kellene szállnia 2-300 millió forinttal. Tessék mondani, a háromszáz panelépületből melyikbe szállok be? Milyen alapon döntöm el? Nagyon nagy veszély, amikor azt hiszik a lakók, hogyha kicserélték a nyílászárókat, akkor minden rendben van. A francokat van minden rendben! Majd akkor fog mindenki hisztizni, amikor egyszer csak nem működik majd az elektromosság, mert a falban lévő alumíniumvezetékek eltöredeztek, nem vezetik az áramot és ráadásul életveszélyesek!

Polgármester úr, mi a jövő akkor e téren? Ha folyamatosan romlik a panelek állaga, mégiscsak kell valamit tenni – még ha részleges felújításokat is –, nem?

Ezt nem egy polgármestertől kellene megkérdezni, hanem attól, aki kitalálta ezt a panelprogramot, - és hülyeséget talált ki -, hogy légy szíves, azért kapod a fizetésed, hogy megoldd. Nem fog másképpen menni, kölcsönöket kell felvenni. Ezek magántulajdonban lévő lakások. Az, hogy politikai okokból el kellett adni ezeket a lakásokat fillérekért, az akkori kormánynak volt nagy bűne. Eladta a lakásokat, hogy népszerűséget szerezzen, a lakók pedig ráharaptak, mert úgy gondolták, hogy „hú de jó lesz, fillérekért megveszem, aztán továbbadom!” Hogy egy tulajdont gondozni is kell, a drága jó szocializmus után senkinek nem jutott eszébe. Voltunk néhányan, akiknek igen, csak nem hittek nekünk.

„Demszky Gábornak fogalma sincs a valóságról”

Hadd térjek rá egy másik aktuális kérdésre, ez pedig a Sziget ügye....

Gondoltam, hogy nem hagyja ki!



Nem lehetett, ugyanis a sajtóban azzal találkozunk lépten-nyomon, hogy Demszky szerint ön el akarja lehetetleníteni a Szigetet azáltal, hogy betiltaná 22 és 6 óra között a hangos rendezvényeket.

Demszky Gábor kint lakik Budakeszin a tüdőgondozó mellett. Nagyon kellemes, nyáron is maximum 25 fokos hősmérsékletben ha kinyitja ajtaját-ablakát, árad be a friss tölgyfaerdő illata, a maga 24-23 fokos melegével. Ő Budakesziről ne beszéljen nekem ilyenekről, hogy kivel és mivel állapodjak meg! Költözzön ide Budapestre, költözzön be egy panelépületbe, és miközben megy a Sziget-fesztivál és dübörög a banda, meg 35 fokos meleg van éjszaka is, próbáljon meg aludni! Annak meg külön örülnék, ha becsukná az ablakot ,és 40 fok lenne abban a lakásban! Demszky onnét csak ne üzengessen! Ez az úri gesztus, ez a lekezelés több mint sértő!

Ugyanakkor ő célzott arra is, hogy a harmadik kerülettel sikerült a Szigetnek megállapodást kötnie, és önöknek is ezt kellene tenniük.

Megállapodtak, csak azt magyarázza meg nekem, hogy akkor miért kapok a harmadaik kerületiektől egyfolytában telefonhívásokat? És nem csak hívásokat, hanem a harmadik kerületi lakosok felajánlják, hogy beavatkoznak a perbe felperesi oldalon, tehát nem a Sziget mellett, hanem mellettem. Másrészt civil szervezetek is jelentkeztek, hogy mellettem a perbe be kívánnak lépni. Demszky Gábor úgy nyilatkozik, hogy fogalma sincs a valóságról. Budakeszi 10 km-re van a Szigettől. Ő ott hatja le csicsikálni a fejét akkor is, mikor a Sziget zenéje szól, és nem itt. Ő ne ajánljon semmit, nem tisztességes dolog ez!

Úgy tudom, már 2002-ben is bírósághoz fordult a Sziget túlzott hangossága miatt.

Akkor elutasították a keresetlevelünket, mondván, hogy a zaj nagysága nem éri el a megfelelő decibelszintet. Hozzáteszem a bíróság nem rendelt ki szakértőt, aki megállapította volna, mekkora is a zaj nagysága. A bíróság összekeverte a birtokháborítást a szabálysértéssel. S hogy nem össze-vissza beszélek, és ez nem csak feltételezés, ezt igazolja, hogy 2006-ban megjelent egy alkotmánybírósági döntés, amely kimondja, hogy a birtokháborításnak és a zajhatár túllépésének semmi köze nincs egymáshoz. A birtokháborítás akkor is elkövethető, ha zajjal okozzák, és ha a zaj nagysága nem éri el a szabálysértési kódexben megállapított 45 decibeles mértéket. Tehát azt mondta ki ez az állásfoglalás, hogy a bíróság nem jól alkalmazta törvényt. Miután megjelent ez az alkotmánybírósági döntés, beadtuk újra a keresetlevelünket.

Lát esélyt arra, hogy most másképp határoz a bíróság?

Mindenre van esély, nem szeretnék prejudikálni, nem akarom befolyásolni a bíróságot. Azért megy ez a hajcihő, és azért van ez a nagy hisztéria, mert Gerendai úr az összes sajtóhoz elmegy, lett légyen az írott vagy hanggal és képpel működő, és mindenhol protestál. Szerintem ez a bíróság befolyásolása. Az a véleményem, hogy ő befolyásolni akarja a bíróságot az ítéletében.

Hadd vessem közben, hogy a Sziget azért turisztikailag igen fontos eseménye Budapestnek, hiszen Közép-Európa legnagyobb fesztiváljáról van szó. Ez nem befolyásolja álláspontját?

Semmilyen tekintetben sem, én polgármester vagyok, nem fesztiválszervező, és szeretném, ha Gerendai úr is a saját dolgát csinálná, de úgy látszik, nem ezt teszi. Számomra az a kérdés, hogy a gazdasági érdek megelőzi-e az állampolgári alapvető jogokat. Van-e jogom a pihenéshez, ahogy ezt az ombudsman rögzítette, mint alapjogot? Vagy netán néhány ember gazdasági érdeke felülírhatja ezt? Számomra erről szól már az ügy. És nagyon tragikus, hogy csak számomra szól erről, és nem a közvélemény és az újságírók döntő többségének! Ha ezt meg lehet tenni, akkor nem sok lépés kell ahhoz, hogy más területen ugyancsak előforduljon az, hogy néhány ember anyagi érdeke megelőzze az alapvető emberi jogokat. Olyanokat, mint például a sajtószabadság, ami egyébként már úgy is kezd szépen ebbe az irányba elmenni. S akkor eljutunk egy olyan országba, ahol nem érdemes élni.

Ez azért nyilván senkinek sem érdeke...

Dehogynem, ezt támogatják most! Ahogy próbáljak hisztérizálni a közvéleményt, és az újságírókat, az számomra döbbenetes!

Nem tudok nyilatkozni a szakma többi képviselője nevében, ugyanakkor visszatérnék egy pillanatra az önök keresetére. Megoldásnak érzi, hogy este tíztől reggel hatig ne legyen semmilyen hangos rendezvény a Szigeten? A nap többi részében bizonyára túl fogják lépni a koncertek azt a zajhatárértéket, amit a szabálysértési kódex meghatároz.

Amiatt még nem kaptam telefont, hogy az embereket zavarná napközben a zaj. Ami pedig a 22 órai határt illeti: a tizenegy órás határról szóló megállapodást sem tartotta be a Sziget, és azt sem, hogy leszigetelik felénk a zajt. Megjegyzem, Óbuda felé állítólag le tudták szigetelni. Felénk miért nem tudják ezt megtenni? Nekünk nem maradt más választás, mint a per. Gerendai úr most is arról beszél, hogy milyen nagy nemzetközi esemény ez, ahelyett, hogy azt mondaná: igen, le fogjuk szigetelni. Helyette csak azt mondja, hogy egész éjszaka akarnak játszani.

Nem érzékeli eszerint a kompromisszumra való készséget a Sziget szervezői részéről?

Ahogy mondja. Nem bennünk nincs meg a kompromisszumra való hajlandóság, hanem Gerendai úrékban!

Mikorra várható, hogy a bíróság határozatot hoz az ügyben?

Remélem, minél előbb. Decemberben lesz egy tárgyalás, de nem tudom, akkor fog-e a bíró ítélkezni.