Túlsúly és kövérség

Minden második európai ember túlsúlyos, s minden ötödik kórosan kövér, ám világjelenségről van szó, amelynek két fő oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya - hívták fel a figyelmet a gasztroenterológusok európai tanácskozásán.

A túlsúlyos emberek átlagban háromszor-négyszer gyakrabban és intenzívebben szenvednek depressziótól és szorongástól, mint normális súlyú polgártársaik. Nehezebben kapnak állást, az orvosok gyakran nem kezelik őket elég körültekintően, és többnyire rosszul érzik magukat a bőrükben - mutattak rá a múlt héten Párizsban tartott tudományos tanácskozás résztvevői.

Azok, akiknek sikerült lefogyniuk, általában nagy mentális változáson mennek keresztül, és hatalmas lelki nyomástól szabadulnak meg, sőt - mint a kutatóknak többen megvallották - inkább veszítenék el valamelyik végtagjukat vagy a szemük világát, mint hogy újból elhízzanak. A kövérség nemcsak számos betegség kialakulásához járul hozzá az infarktustól a rákig, de a várható életkort - mint többször kimutatták - önmagában is drámaian megrövidíti.

Túlsúlyos nőknél például a stroke kockázata 75 százalékkal magasabb; túlsúlyos férfiaknál pedig a rák veszélye 33 százalékkal nagyobb. Az epekő előfordulása kétszer-háromszor gyakoribb elhízott nőknél. Az elhízás két legfőbb oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya, de van két másik meghatározó tényező is, az egyik a szervezet genetikai hajlama, hogy minél több kalóriát raktározzon el az ínséges időkre, csakhogy erre a civilizált világban már nincs szükség. A másik az étkezések felgyorsulása, akár otthon, akár munkahelyen, de főként a gyorséttermekben.

Az elhízottság gyógyítása, azaz a szakszerű fogyasztás rendkívül komplex művelet, amelyhez a pszichológiai kezelés is hozzátartozik, s legalább egy éven át kell tartania folyamatos orvosi felügyelet alatt - hangsúlyozták többek közt a konferencián.