Nyissák meg a munkaerőpiacot

A magyarországi munkaerőpiac teljes megnyitását kérte az Romániai Magyar Demokrata Szövetség a magyar kormánytól. Markó Béla RMDSZ-elnök hétfőn Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: a Nagyszebenben, november 14-én tartandó közös román-m

"Nem tudom, hogy elfogadják-e ezt a kérésünket, azonban a magyarországi munkaerőpiac román állampolgárok előtti tágabbra nyitása kapcsán mindenképp pozitív eredményre számítok" - mondta az RMDSZ elnöke.

Román állampolgároknak jelenleg 4 szakterületen, 254 szakmában lehet munkavállalási engedély nélkül is munkát vállalni Magyarországon, a közös kormányülésen ezt szeretnék még jobban kibővíteni.

A nagyszebeni közös kormányülésen szóba kerül majd a fejlesztési tervek összehangolása, valamint a két ország közötti, jelenleg használaton kívüli utak feljavítása is. Emellett várhatóan megállapodásokat írnak alá a vámügyi, az igazságügyi, a távközlési és a tanügyi együttműködésről. Ugyanakkor szándéknyilatkozatot írnak alá egy Budapest és Bukarest közötti nagy sebességű vasútvonal megépítésére.
Forrás: FH