Gedeon bácsi és a politikusok

„Az ész a fontos, nem a haj” - mondják, és ez igaz is. Ám, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé - vagy a politikusok esetében a ki- igekötőt el is hagyhatjuk, hiszen szinte állandóan ott vannak -, azért adjon magára. Az öltözködésen túl oda kell

Milyen az ideális politikusfrizura? Ápolt, visszafogott, divatos. Természetesen, ha egy politikus egyetlen pozitívumaként azt tudnánk kiemelni, hogy szép a haja, az már régen rossz; ám azt sem szabad, hogy a frizura elterelje a figyelmet a gazdájáról vagy annak beszédéről, felszólalásáról, reformjairól; tehát például a férfiak ne borotváljanak Zorro-jelet a hajukba, és két copfban se hordják; a nők pedig ne vágassák kétcentisre, kopaszra meg pláne ne. Ha ez így túl általános, a honatyák kiválaszthatnák hajviseletüket irányultságuk szerint. A liberálisoknak lehetne kék, zöld vagy piros hajuk, esetleg punkfrizurájuk; a konzervatívoknak középen elválasztott, egyforma hosszúságúra vágott; a baloldaliaknak szigorúan rövid, hogy rá ne lógjon a munkapadra; a szélsőjobbosok pedig elvihetnék a fodrászhoz Álmos, Előd, Ond, Kond fényképét, hasonló frizurát kérve. Bár, ez talán mégsem olyan jó ötlet, csak erősítené az ellentétet a pártok között; maradjunk inkább az első verziónál. Lássuk, mennyiben valósul meg mindez a gyakorlatban - vagyis, hogy mi van közismert politikusaink fején.

Gyurcsány Ferenc

A miniszterelnök hajviselete kissé konzervatív, ami némileg ellentmondásosnak tűnhet, ám gondosan vágott és fésült frizurája erre utal. Ráadásul, mióta besétált a közéletbe, nemigen válthatott fodrászt, ugyanis haja évek óta ugyanolyan. A szemüveggel kiegészülve, ha könyvet vesz a kezébe, bárki könnyedén szorgalmasan magoló diáknak nézheti.

Orbán Viktor

Fiatalkori hippis jellegét levetkőzve a Fidesz elnöke megtalálta önmagát, azaz a megfelelő frizurát. Visszafogott, de mégsem olyan kínosan tökéletes, mint örök ellenfeléé.

Deutsch-Für Tamás

A fideszes politikus iskolapéldája annak, hogy milyen frizurát ne viseljünk, ha politikai pályára lépünk. Ha egyszer összefutnék vele az utcán, kézen fognám, és elvinném a legközelebbi fodrászatba. Persze, annyira nem aggasztó a helyzet, mintha mondjuk derékig érő, göndör vörös haja lenne - és az utóbbi időben némileg konszolidálódott is hajviselete -; meg ki tudja, talán szereti, ha lobog a szélben, mint a nemzeti lobogó.

Kövér László

Frizurájáról hasonlókat mondhatnánk, mint a már említett, immár kétnevű politikusunk esetében; ráadásul mindehhez még egy döbrögis bajusz is társul. Vidéki nagypapák juthatnak az ember eszébe róla - amely asszociáció egyáltalán nem kellemetlen; ám a Parlamentbe jobban illenék egy rendezettebb hajviselet.

Baja Ferenc

Az egykori környezetvédelmi miniszter őszülő hajkoronája olykor egy oroszlán, máskor Ringo Starr sörényére emlékeztet; bár, utóbbihoz még növesztenie kellene egy kicsit.

Göndör István

Az MSZP-s politikusnak nem annyira a frizurája az érdekes, hanem inkább a témába vágó vezetékneve. A sors fintora, hogy haja mégsem göndör, sőt, alig van neki. A kopaszodás által még meg nem támadott tincseit gondosan visszafelé fésüli.

De ne csak a férfiakról beszéljünk - bár a férfi politikus lényegesen több (egyelőre) -; ám a női frizurák sokkal nagyobb szabadságot nyújtanak viselőiknek: lehet hosszú vagy rövid, egyenes vagy hullámos - a képviselőasszonyok rengeteg változat között válogathatnak. Nézzük, élnek-e a lehetőséggel.

Dávid Ibolya

Az MDF elnökasszonyának haja mit sem változott az elmúlt egy-két(-száz) évben, klasszikus Kleopátra-frizurát hord. Pedig fiatalos külsejéhez egy fantáziadúsabb frizura is illenék; így nyugodtan kísérletezgethetne egy kicsit.

Szili Katalin

A házelnök frizurája finom, elegáns; illik hivatásához. Úgy tűnik, mostanában növeszti. Tíz évvel ezelőtt göndör fürtökkel hódított, most az egyenes hajat kedveli - szereti a változatosságot.

Vadai Ágnes

Az MSZP-s képviselő göndör vörös hajával egy kis huncutságot csempész a Parlament komor falai közé.


Geberle Erzsébet

A liberális politikusnak is vörös fürtjei vannak, de ő már, úgy érzem, túlzásba vitte a festegetést. Egy-egy fotón már nem is vörös, hanem egyenesen piros haja van. Bár, így legalább illik az Országház vörös szőnyegéhez.

Selmeczi Gabriella

A Fideszes képviselő a hosszú hajú politikusnők néptelen táborát erősíti. Miért van ennyi képviselőnek rövid haja? Talán a rengeteg ülés, egyeztetés és tanácskozás miatt nincs idejük foglalkozni a frizurájukkal, és a rövid viselet mégiscsak kevésbé problémás. A szőkeség gondosan beszárított fürtjei felszólalásakor egy pillanatra biztosan felébresztik legszebb álmukból a szendergő képviselőtársakat.

Pelczné Gáll Ildikó

Végezetül következzék az internetezők által a legcsinosabb magyar politikusnőnek megszavazott fideszes képviselő. Ő is a lobogó sörényű kisebbségbe tartozik. Népszerűségéhez sötét, hullámos fürtjei is hozzájárulhattak, melyek fiatalossá teszik megjelenését.