Engedély nélküli életrajz

Nem engedélyezett életrajzot publikált Bernard Violet francia újságíró Catherine Deneuve-ről. A több mint 400 oldalas kötet 36 ezer példányban jelent meg és írójának nincsen hízelgő véleménye a francia film egyik bálványáról.

Violet hidegnek, önhatalmúnak, mélységesen boldogtalannak látja Deneuve-öt, ráadásul olyan embernek, akit rögeszmésen foglalkoztat a pénz. Ez utóbbi alátámasztására közismert adatokat sorol fel: köztudott a színészről, hogy évek óta minden megjelenésének árát megpróbálja feljebb srófolni. Violet Deneuve hibájának rója fel azt is, hogy támadja azokat, akik nem értenek vele egyet filmtémában és jó alakításait leszűkíti Roman Polanski, Luis Bunuel vagy Régis Wargnier filmjeiben eljátszott szerepeire. Véleménye szerint keveset emelt Francois Truffaut és André Téchiné alkotásainak színvonalán - idézi az El País című spanyol napilap.

Megtudjuk a könyvből, hogy Deneuve házassága David Bailey fotóssal azért bomlott fel, mert túl fárasztónak tartotta, hogy angolul beszéljen férjével, aki nem tudott megtanulni franciául. Más szerelmek - Marcello Mastroianni, Roger Vadim, Truffaut - is megjelennek benne, de nem hallgatja el, hogy milyen traumát okozott Deneuve-nek nővére, Francoise Dorléac 1967-ben autóbalesetben bekövetkezett halála, akivel egy évvel korábban még együtt szerepeltek Jacques Démy A rochefort-i kisasszonyok című filmjében. Mellesleg sikerét éppen nővérének köszönhette, aki elvitte őt Démy-hez 1964-ben, amikor forgatni kezdték volna A cherbourg-i esernyőket. A rendezőt annyira megragadta az addig csak kisebb szerepekben feltűnt húgocska, hogy végül nekiadta a főszerepet.
Forrás: MTI