Drágult az egészséges étkezés

Több mint 25 százalékkal drágultak egy év alatt itthon az agártermékek. Szeptemberben a növényi termékekért több mint 50 százalékkal kértek többet, mint egy évvel ezelőtt. Az állati eredetű termékeknél jóval kisebb volt a drágulás, a 3 százalékot sem érte

Az alma ára egy év alatt több mint 80 százalékkal nőtt, a burgonyáé pedig 40 százalékkal - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatójából.

A jelentősebb gabonafélék termelői ára majdnem 92 százalékkal nőtt szeptemberben 2006 szeptemberéhez képest, a zöldségeké 12 százalékkal. A krumpli ára csaknem 30 százalékkal volt magasabb. A zöldpaprika 12 és fél százalékkal drágult, a paradicsom majdnem 18 százalékkal. A gyümölcsökért átlagosan 42, 6 százalékkal kértek többet a termelők szeptemberben, ezen belül az alma ára 84, 8, a szőlőé majdnem 32 százalékkal nőtt.

A sertéshús termelői ára csökkent idén szeptemberben az előző évhez képest, 13, 2 százalékkal. A baromfié viszont 15 százalékkal nőtt. A tej 16, a tojás 10, 4 százalékkal drágult.
Forrás: FH