A játék tényleg halálos

Az illetékes kínai hatóság megerősítette, hogy a Bindeez néven forgalmazott készségfejlesztő játékgyöngyeiben életveszélyes vegyi anyag található. A játék exportját leállították, s a gyár kiviteli jogát felfüggesztették.

A vizsgálat során megállapították, hogy a játék gyöngyeiben légzési problémákat, álmosságot, eszméletvesztést, rángógörcsöt, kómát és halált okozó mérgező anyag, 1,4-butándiol található, amely a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában működő Wangqi Product Factory nevű üzemben került bele a gyártás során.

Az eset korábban már sejtett magyarázata az, hogy az eredetileg tervezett festékanyag 3-4-szer drágább, mint a végül titokban alkalmazott mérgező vegyület.

A szabálysértés nyilvánvaló, bár az igaz, hogy a játék csomagolásán szerepel a figyelmeztetés, miszerint lenyelése veszélyes, és hároméves kor alatt nem ajánlott.

A játék tulajdonosa, az ausztrál Moose Enterprises a múlt héten negyven országban vonta be a játékot, és figyelmeztette a vásárlókat, hogy vigyék vissza a boltokba.

Az Egyesült Államokban eddig kilenc, Ausztráliában három megbetegedésről számoltak be.

Magyarországon a forgalmazó több mint 13 ezer ilyen játékot értékesített a kereskedőknek augusztus óta, de a cég időben felhívta a figyelmet, hogy a játékot vissza kell vinni a boltokba.

Ez az eset már a sokadik botrány, amely a kínai áruipar hírnevét rontja, ezért a kínai kormány rendeletére egyre gyakoribbak a minőségi ellenőrzések, és több esetben meg is büntettek szabálysértő cégeket.

A világ vállalatai egyre gyakrabban Kínában gyártatják termékeiket, mivel így olcsóbb, ám a kiélezett piaci verseny miatt egyes kínai gyárak különböző szabálysértéseket követnek el a profit érdekében.
Forrás: mti