Szigeti Ferenc nyerte a párbajt

Szombat este a Wigwam Rock Klubban rendezte a Pont FM az Első Magyar Rock DJ Párbajt. "Dübörgő" Szigeti Ferenc a Karthago-ból diadalmaskodott az izgalmakban és kiváló rock dalokban bővelkedő küzdelemben. Beszámoló.

A különleges harcnemben vívott párbaj résztvevő hazai előadókból és a Wigwam lemezlovasaiból kerültek ki. A vállalkozó szellemű rockerek az első körben 5-5 dallal bizonyíthattak, a közönség meg döntött: üvöltéssel, tapssal, füttyel. Hartman Zoli a Pont FM Rocközönének műsorvezetője hallás alapján hirdette az eredményt. A párbajhősök előtt a Snake Heart melegítette be a közönséget.

A „kezdőlövéseket” DJ Tomi és "Zorall" Szasza a Sex Action-ből követte el. A zenész lehengerelte az egybegyűlteket és ellenfelét is. Az este egyik legviccesebb nótája ebben a párbajban hangzott el: a Macarena rockosítva (heeey marijuana!). Következtetés? „Ma is konzervvért iszunk, chicito” Kár lenne ezért a tehetséges lemezlovagért. Szasza jutott tovább.

A második párbaj két részvevője DJ Paplan és Dübörgő" Szigeti Ferenc a Karthago-ból. Furcsa párbaj volt, pár szóba sűrítve: a klasszikus és a modern küzdelme. Paplan fegyvertárában inkább a rock perifériájából bekerült dalok szerepeltek, míg Szigeti Ferenc a rock alapjait szólaltatta meg a lemezjátszók mögül. Az este folyamán először ő használta a zenelehalkítós, közönségénekeltetős mókát is. Persze vannak dalok, amikkel ez a játék elképzelhetetlen, pl. nehezen tudok ritmusra hörgő közönséget elképzelni, vagy legalábbis a jelenlévőkben nem láttam erre hajlandóságot. Ez a csata is zenészgyőzelmet hozott: Szigeti Ferenc jutott tovább.

A harmadik párbaj volt a legellentmondásosabb: DJ Kecske és "Angyalarcú" Szekeres András a Junkies-ból álltak egymással szemben. Közönségénekeltetős dalra metálba forduló nóta volt a válasz. Ugyanakkor elhangzott a Baby Sisters féle Szeresd a testem, bébi (legalább egy percig az eredeti verzió szólt, voltak lányok, akik táncoltak!) és persze ennek a dalnak a Zorall verziója is. Rapet is hallhattunk, persze nem akármilyet: a Beastie Boys Sabotage-a támadta a közönség dobhártyáit. A két táborhoz tartózó hangorkán között lehetetlenség lett volna megtalálni a győztest, így közös megegyezéssel a döntőt a két első forduló győztese Szasza és Sziget Ferenc vívta.

A döntőben már csak 3-3 „patront” áll a lemezlovasok rendelkezésére. Itt már elhangoztak a résztvevők slágerei: Zorall, (Sex) Action és Karthago dalok. A korábban elhangzott Scooter „dallamok” alatt látott őrjöngés után azt már meg se mertem nézni, hogy beindult–e a vonatozás a számra, amit még Rózsi tett híressé. Értem én: a rock nem hal meg csak átalakul.

A végső döntés nem volt egyszerű, ordított mindenki mindkét párbajhőst támogatva: végül Szigeti Ferenc emelhette a feje fölé Magyarország első Rock DJ Párbajának győztes kupáját.

A lemezlovasok küzdelme után lufi- és rocközön zúdult az este szavazóira, a kupa sorsát eldöntő közönségre, a Hartmann Zoli, Pont FM műsorvezetőjének jóvoltából. Az alaphangért Quuen-hez folyamodott Zoli is: We will rock you. És megtették.

Léggitár, indián punkok és punk indiánok

Az egyedülálló kezdeményezésből születő este teli volt zenei és emberi meglepetésekkel. A párbajhősök kivétel nélkül odamondogattak, beszóltak a ring másik oldalára. Kösd fel a gatyádat, véged van és társai. Ezzel szemben a másik dalára ugyanolyan önfeledten reagáltak, táncoltak, buliztak, fokozták a hangulatot, mintha az ő lemezjátszójukból szólt volna a muzsika.

Akik nem hallották, de kíváncsiak, hogy milyen zenékkel készült a hat résztvevő íme egy kisebb lista a teljesség igénye nélkül: Faith No More, Junkies, Scooter (hát igen), Salt ’n’ Pepa (még inkább), Bon Jovi, Rolling Stones, Deep Purple, AC/DC, Action, Zorall, Karthago, Beatrice, Queen, Dire Straits, Guns ’n’ Roses, Tankcsapda, Metallica, Alice Cooper és még sokan mások.

Szintén pozitívuma volt az estének a lemezlovas hagyományok visszatérése: minden párbajhős kereste a kapcsolatot a közönséggel, valószínűleg ezért is voltak sikeresebbek a zenészek a párbajokban. A vicces átkötő szövegekben a jelenlévők ugratásában nekik van nagyobb gyakorlatuk, hiszen manapság nincs ilyen elvárás DJ-k felé a „hétköznapi” hétvégéken, koncerteken annál inkább. Szasza és Szekeres András kifejezetten kevés időt töltött a pult mögött, a színpad elején táncoltak, hajat ráztak, énekeltek és üvöltöttek. Vagy fordítva.

Szigeti Ferenc győzelmét a rock klasszikusainak a győzelmeként könyvelte el. Tény, hogy olyan számokkal érkezett, amik után nem maradt ugyanaz a rockzene, Mélybíbor, Léghajó és társaik. A kupa magasba emelésekor a közönség ütemes „Táncolj Feri!”-zésbe kezdett. Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, hogy nem a jelenlévő énekesnek címezték az üzenetet.

Az este végén Hartmann Zoli elárulta, hogy szeretnék, ha a Rock DJ kupa vándorkupa lenne,a tervek közt szerepel további párbajok rendezése is. Mit is mondhatnánk? Hajrá!

Rock & Roll!