Sikeres a SZ.É.P. program

A Szűréssel az Életért program (SZ.É.P.) debreceni ingyenes szűrővizsgálatain több százan vettek részt már szombaton délelőtt a helyi Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. Budai Bernadett kormányszóvivő a program keretében tartott sajtótájékoztatón emlékeztet

A SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Program célja, hogy mindenki felelősséget vállaljon saját egészségéért, ismerje meg a számára ajánlott szűrővizsgálatokat és rendszeres időközönként végeztesse is el azokat - mondta.

Budai Bernadett szerint a kormány kiemelten támogatja az állampolgárok ingyenes szűrését. Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely az egészségügyi Világszervezet ajánlásait figyelembe véve három daganatos betegségcsoportra - mellrák-, méhnyakrák-, vastagbél-szűrés - vonatkozóan bevezette a szervezett szűréseket.

A kormányszóvivő hozzátette: az idén 500 millió forintot, s jövőre is hasonló összeget szánnak erre a célra.

A szűrőprogramok kiterjesztésétől is várják, hogy 2012-ig 5-10 százalékkal csökkenjen a daganatos megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon.

A SZ.É.P. szombatok programsorozata keretében azt várják, hogy az ország hét nagyvárosában mintegy 150-200 ezer embert tudnak megmozgatni és bevonni a szűrésekbe.

Pásti Gabriella észak-földi regionális tiszti főorvos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon 100 ezer ember közül kétszer annyian halnak meg szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségben, mint a fejlett nyugat-európai államokban.

Az észak-alföldi régióban még ennél is rosszabb a helyzet - tette hozzá a tiszti főorvos.
Közlése szerint a férfiaknál a tüdőrák, illetve a vastagbél-rák, a nőknél a tüdőrák, az emlőrák és a vastagbél-rák okozza a legtöbb halálesetet.

Tájékoztatása szerint térségükben 2002-ben kezdték meg az emlőszűréseket és volt olyan év, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett lakosság 70 százaléka jelent meg a vizsgálaton. Ezzel szemben az országos átlag 40 százalék körüli, s ugyanez az arány jellemzi Jász-Nagykun-Szolnok megyét, s valamivel többen mennek el szűrésekre Hajdú-Biharban.

Ugyanakkor méhnyakrák-szűrésen az érintett korosztálynak mindössze 6-7 százaléka jelenik meg. A kívánatos az lenne, ha minimálisan a lakosság 70 százaléka venne részt ezeken a szűrővizsgálatokon - fűzte hozzá a főorvos.

Borsányiné Nagy Ilona, a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány képviselője az elmúlt évek fontos eredményének nevezte, hogy elérték az egészségügyi dokumentáció megismerhetősége betegek által gyakorolt jogának az elismerését, valamint a baba-mama kapcsolatok kiszélesítését a klinikákon. Ugyanakkor rendkívül hiányosnak nevezte a betegek jogtudatosságát.

Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke szervezetük tevékenysége eredményeként is értékelte, hogy a rákbetegség ma már egyre kevésbé tabutéma. Az érintettek szembesülnek a betegség tényével, amiről nyíltan kell beszélni a családban, s csak tudatosan a családdal és az orvossal való együttműködés során tudnak megküzdeni e betegséggel.

Bodor Mária a közösségek gyógyító erejét hangsúlyozta, amit jól jelez szlogenjük: "egyedül te teheted meg, de nem teheted meg egyedül".

A debreceni SZ.É.P. szombaton több ezren vettek részt a különböző szűrővizsgálatokon, miközben az egész nap tartó szűrés és tanácsadás mellett a színpadon a rendezvény két házigazdája, Dobó Kata és Hevesi Tamás szórakoztatta a közönséget.

Forrás: MTI