Megtalálták a legnagyobb templomot

A legnagyobb Artemisz-templomok egyikét fedezték fel görög és svájci régészek Euboián, a második legnagyobb görög szigeten.

Az "Artemisz Amarinthia" néven ismert templom az ókorban az Eretria kikötővárostól mintegy 11 kilométerre fekvő Amarinthosz kisváros közelében emelkedett - amint azt Pauszaniasz, az ókori földrajztudós a Kr.u. II. században leírta. Régészek évtizedeken át találgatták, hol is állhatott pontosan a templom.

"Úgy hisszük, hogy megtaláltuk a templomot, s jövőre folytatni fogjuk az ásatásokat" - mondta a dpa német hírügynökségnek Valentina di Napoli svájci régész. Az eddigi ásatásokat Denis Knoepfler svájci régész vezeti.

Amalia Karapasalidou görög régész szerint az elmúlt évek egyik legjelentősebb régészeti leletének feltárása kezdődött el. A régészek eddig egy igen nagy méretű épület alapjait tárták fel, amelyeknek egyes részei a 6 méter hosszúságot is elérik. Jövőre egy szomszédos ingatlanra is kiterjesztik az ásatásokat. Az épület körül előkerült kerámiamaradványok arra utalnak, hogy a templom már Kr. e. 700-ban állhatott.

Artemisz a vadászat istennője volt a görög mitológiában, Zeusz és Létó lánya, Apollón testvére. Az eredetileg Holdként tisztelt szűz istennő ephezoszi temploma a hét ókori világcsoda egyike volt. A rómaiak Artemiszt Dianával azonosították.

Forrás: MTI