Veszélyes a fogamzásgátló

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél nagyobb az esélye az érelmeszesedésnek, valamint az infarktus és a stroke kialakulásának - mutatták ki európai kutatók.

A belgiumi Gent egyetemének szakemberei ezerháromszáz nőt vizsgáltak meg, akik 35 és 55 év közöttiek voltak. A vizsgált személyek 81 százaléka alkalmazott fogamzásgátlót tabletta formájában átlagosan 13 éve. Kiderült, hogy az érfalaikon kialakuló plakkok, azaz a meszesedés évtizedenként 20-30 százalékos növekedést mutat.

Ám a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs ok pánikra. Az érelmeszesedés elsősorban egészséges étrenddel és mozgással teli életmóddal, a dohányzás mellőzésével előzhető meg, de a fogamzásgátlásnak más módszereire is át lehet térni.

A plakkok, amelyek zsírból, koleszterinből, kálciumból és egyéb anyagokból állnak, lerakódnak az erek belső falára, aminek következtében az erek veszítenek a rugalmasságukból, sérülékenyebbekké válnak, s magas vérnyomás hatására könnyen elpattannak.

A fogamzásgátló tabletta felfedezése és bevezetése az 1960-as években forradalmasította a nők életét. A fogamzásgátló tabletták lényege, hogy hormonokkal gátolják meg a peteérést.

Forrás: MTI