Halljuk majd az elefántdübörgést?

Ma este 9-kor kezdődik az Első Magyar Rock DJ Párbaj a Wigwamban a Pont FM rádióval közös rendezésben. Előadóművészek és lemezlovasok mérik össze tudásokat a közönség kegyeiért. Szigeti Ferenc számolt be szombati terveiről kiegészítve rövid helyzetjelenté

Szigeti Ferenc elárulta a párbajra való felkérésről, hogy először meglepte, de nagyon örült neki. Eddig csak résztvevőként jelent meg rockdiszkóban, de ott kifejezetten tetszettek neki a régebbi számok és a jó kis rock dalok. Mindenesetre magabiztosan áll a szombat elébe, nem hiszi, hogy ne tudná megcsinálni. Áll elébe a küzdelemnek, és ha esetleg az elején elvérzik, az sem baj. Maga a feladat nagy kihívás: nem csak az számít, hogy ki marad talpon, hanem, hogy sikerül-e olyan zenét előállítani, amit a közönség élvez és jó.

Karthago
Tagjai:
Gidófalvy Attila - billentyük, ének,
Kiss Zoltán Zéró - basszusgitár, ének,
Szigeti Ferenc - zenekarvezető, szólógitár, ének,
Kocsándi Miklós - dob, ének,
Takáts Tamás - ének, szájharmonika, dobok.

Az együttest 1979-ben Szigeti Ferenc alapította.

A zenekar a 80-as évek egyik legnépszerűbb magyarországi rockegyüttese volt. Különleges, úgynevezett amerikai típusú west coast zenéjükkel, amely kemény rockalapra dús, ötszólamú vokállal és dallamos énekvezetéssel hangszerelt dalokból állt, néhány hónap alatt valamennyi slágerlistát meghódították.

1985-ben feloszlottak, de 2004-ben a tagok újra összeálltak, és jelenleg is működnek.

2004 június-július-augusztusában 19 év után (!) új stúdióalbumot készítettek. A lemez 2004 szeptember 5.-én jelent meg az EMI Zenei Kft. kiadó gondozásában, és egy modern, mai hangzású, kemény, igen erőteljes rockzenét tartalmaz, a KARTHAGO-tól megszokott igényes, dús, finoman cizellált hangszereléssel, és a legendás ötszólamú vokállal.

Forrás: zeneszöveg.hu
Mint rockzenészről talán furcsán hangzik, hogy Simon and Garfunkelt és Chris Rea-t hallgat, igaz általában olyankor, amikor csendes, nyugodt muzsikára vágyik. Egyébként ugyanúgy otthon van a mai rockzenék terén is, ugyanis lemezkiadó vezetőjeként is hallgatnia kell őket. Bár nemcsak ezért teszi. Modern előadók közül a Green Day-t, a Bon Jovit és az Aerosmith-t emelte ki. A régebbiek közül felmerült a Deep Purple, a Led Zeppelin és az AC/DC neve is. Ezek mellett természetesen a Karthago-hoz jobban közel álló west coast rockzenekarok: a Journey, a Foreigner és a Def Leppard.

A Karthago-val kapcsolatban mesélte, hogy turnékra fellépésekre menet bővítik egymás zenei látókörét: mindenki hozza a cd-it, kazettáit magával, amiket útközben hallgatnak. Az ilyen alkalmakkor(is) hallgatott Queen vokál felépítéseiből sokat is tanultak akkoriban.

Az első körben minden párbajhősnek öt-öt zenetöltény áll majd a rendelkezésére. A manapság felkapott szórakozóhelyekről teljesen eltűnő konferálási lehetőség visszatér. Mindegyik lemezlovas annyit beszélhet a zenék előtt, amennyit nem szégyell. Talán ezen a ponton jutnak némi előnyhöz a zenészek. A következő fordulóban már csak három-három számot „sütnek el” egymásra a résztvevők. A versenyben maradtak közt a harmadik forduló dönt. Ez összesen körülbelül 10 számot jelent.

Szigeti Ferenc felfedett párbajkártyáiból egy nevet, ami biztos, hogy nem fog hiányozni: a Deep Purple. Hozzátette, hogy aki érti és szereti rock zenét, az tudja életkortól függetlenül azt, hogy mit tett le a Deep Purple annak idején a rockzene asztalára. Óriási újdonságot, igazi zenei forradalmat hozott az együttes első három albuma. Megkerülhetetlen.

Természetesen nemcsak az egészen közeli szombati kérdésekről faggatuk Szigeti Ferencet, szóba került együttese, a Karthago is. A Magyarországon szinte egyedülálló módon 28 éve ugyanabban a felállásban zenélő együttes idén nyáron járta az országot, 20 fellépésük volt. Szigeti Ferenc hozzátette, hogy ez nem annyira sok, de mivel ők már nem (csak) a zenélésből élnek, ezért nem „hakniznak” feleslegesen. Nagyobb bulikra mennek el, néha kisebb érdekességekkel vegyítve. Adtak már unplugged koncertet is. A zenekar jövőre újra fellép Budapesten és már elkezdték a 2009-es 30 éves évforduló ünnepi készületeit is.

És ami a legfontosabb: a Karthago jövő tavasszal új lemezt ad ki. Ennek kapcsán elmesélte, hogy a 2004-ben készült Valóságrock idején is az volt a cél, hogy modernebb hangzású korongot vegyenek fel, ami részben sikerült, mivel a lemez nagyon Karthago-s lett. Úgy látszik, hogy nem tudnak kibújni a bőrükből. A cél most az tehát, hogy hangzásban 2008-as minőségű anyag kerüljön a lemezboltokba. Nagyon fontos, hogy előremutató maradjon az együttes zenéje.

Befejezésül idézem Szigeti Ferenc szombati ellenfeleinek küldött üzenetét: „Nagyon kösse fel a gatyájukat, mert olyanokat hozok, amitől lepadlóznak!”

Ez vonatkozik a közönségre is: szombaton fél 10-től a Snake Heart lép fel hangulatfokozóként. Utána a terep a lemezjátszók mögül tüzelő párbajhősöké. A döntés pedig a jelenlevőké, az ő ovációjuk dönti el, hogy ki lesz Magyarország legjobb rock DJ-je.