Elfogadják Rytkó Emília álláspontját

A Fidesz elfogadja Rytkó Emíliának a véleményét a népszavazási aláírások hitelesítésével kapcsolatban, ám a párt szeretné, ha ez a folyamat mielőbb, még novemberben befejeződhetne - mondta kérdésre válaszolva Navracsics Tibor pénteken, Budapesten.

"Nyilvánvalóan elfogadjuk Rytkó Emíliának a mondatait, de szeretnénk azért, ha hamarabb befejeződne ez az eljárás" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, miként vélekednek Rytkó Emília kijelentéséről, miszerint a népszavazási kezdeményezéshez benyújtott aláírások ellenőrzésekor a törvényben előírt december 8-ai határidő az irányadó.

Navracsics Tibor közölte: Rytkó Emília tudja elbírálni, hogy mennyire van lehetőség arra, hogy november végére végezzen az Országos Választási Iroda (OVI) a Fidesz-KDNP benyújtott népszavazási aláírásainak ellenőrzésével. Az OVI-nak csaknem egymillió aláírást kell ellenőriznie, amelyeket a Fidesz-KDNP által kezdeményezett három népszavazási kérdéshez gyűjtöttek össze.
A Fidesz frakcióvezetője közölte: meg kell nézni, hogy korábbi népszavazási kezdeményezések esetén hány nap alatt hitelesítették az aláírásokat. Hangsúlyozta: a Fidesz szeretné, ha a hitelesítés mihamarabb megtörténne, hogy az Országgyűlés még az idén dönthessen a népszavazás kiírásáról. Úgy vélte, mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ez a történet - ami már így is "kínosan hosszúra" nyúlt - mihamarabb véget érjen.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke csütörtökön azt mondta: a Fidesz arra kéri az Országos Választási Irodát (OVI), hogy a közelmúltban a népszavazáshoz benyújtott kérdéseiket három hét alatt ellenőrizze, hiszen így lesz még arra lehetőség, hogy a parlament még az őszi ülésszakon dönthessen ez ügyben.

A politikus úgy vélte, nem szól semmilyen szakmai érv amellett, hogy a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéséhez benyújtott kérdések ellenőrzése három hétnél tovább elhúzódjon.

Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy előző népszavazások esetében is elegendő volt a három hetes idő az ellenőrzésre. Példaként a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást említette.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: soha nem kerültek még akkora feladat elé, hogy egymillió aláírást kelljen ellenőrizni. Közlése szerint három műszakban végzik a munkát, időközi állapotfelmérés azonban nem áll rendelkezésre; emlékeztetett egyben arra, hogy az Országos Választási Bizottság december 8-át szabta határnapul.

Forrás: MTI