Egyeztettek a külügyminiszterek

Első látásra meglepő témában, a kétoldalú kapcsolatok helyett Budapest kérésére alapvetően az Egyesült Államok politikájáról, Moszkva és Washington viszonyáról tartottak magyar–orosz külügyminisztériumi egyeztetést, tudta meg lapunk moszkvai forráso

Megfigyelők szokatlannak tartják, hogy az éves munkaterv keretében Magyarország egy másik NATO-tagországról folytat megbeszélést Moszkvában, ráadásul – mint ellenzéki körökben tudni vélik – a téma magyar felvetésre, a nagykövet közbenjárásával került napirendre. Az amerikai politikával foglalkozó konzultációk folytatását egyébként a magyar fél a jövőben célszerűnek tartja.

Az is meglepő, hogy az orosz szemszögből logikus érveléstől az Egyesült Államok szövetségeseként Budapest nem határolódik el. Így az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek közép-európai telepítése kapcsán sem hangoztatja azt a Washington érvelésével szemben megértő álláspontját, amelyet a védelmi miniszter kifejtett a szocialista pártok közelmúltbeli prágai tanácskozásán. Mint ismeretes, a magyar kormánypárt akkor elhatárolódott a telepítés ellen tiltakozóktól.

Forrás: OTS