Sólyom megynyitotta a Tudományos Világfórumot

Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének megnyitóbeszédével megkezdődött a Tudomány Világfóruma (World Science Forum - WSF) Budapesten, az MTA épületében.

A Föld nem a gazdaság alrendszere, hanem éppen ellenkezőleg, a gazdaság az alrendszere annak az emberi társadalomnak, amely a Föld nevű bolygó természeti rendszereitől függ - hangsúlyozta Sólyom László.

A kormányoknak éppen ezért gyorsan kell cselekedniük - tette hozzá a köztársasági elnök a több mint 60 ország tudósainak és döntéshozóinak részvételével harmadik alkalommal rendezett nemzetközi tanácskozáson.

"A tudás hiánya okozza a jelenlegi politikai patthelyzetet? Mi az, amit még nem tudunk, de tudnunk kéne, mielőtt a politika a jelen és a jövő érdekében tevékenykedni tudna?" - tette fel a kérdéseket a hallgatóság előtt Sólyom László.

Mibe kellene a világnak befektetnie? Kinek van szüksége több tudásra: a választónak, a fogyasztónak vagy a politikusoknak és az üzleti vezetőknek? - folytatta az államfő a fórumon, amelynek idei jelmondata: Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe.

Miről kellene tudnunk? Mi a tudósközösség, a természettudományok és a művészetek felelőssége? A tudomány és a fejlődés globális vállalkozássá válhat? Milyen tudást kellene nyújtani annak érdekében, hogy a közjó legyen az eredmény? - tette fel tudóstársainak a kérdések sorát Sólyom László.

És mi a politika felelőssége a tudomány terén, a tudomány erejének használata terén? - zárta le kérdéseit az államfő, és reményét fejezte ki, hogy a gyümölcsöző megbeszéléseknek köszönhetően "mindannyiunk érdekében" közelebb kerülünk a kérdésekre adandó válaszok megtalálásához.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke köszöntőjében a fórum célját abban jelölte meg, hogy a tudósok és döntéshozók megvitassák a tudomány szerepét a mindennapi életben.
"A tudományban megvan az a potenciál, hogy jobbá tegye a világot" - hangoztatta. Kiemelte: a világon minden ember felelős azért, hogy mi történik a Földön.

Sokat invesztált a világ a tudományba és a technológiába, a valóság azonban az, hogy ezek a befektetések nem értek el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá - vélekedett a fejlődő országokra utalva az MTA elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette, hogy a tudást megfelelően kell használni, ugyanakkor mindent meg kell tenni azért, hogy megtaláljuk a megoldást a világ egészségügyi, társadalmi és környezetvédelmi problémáira.

"Ehhez azonban mindenekelőtt egymástól kell tanulnunk" - szögezte le az MTA elnöke.
A háromnapos tudományos tanácskozást harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az UNESCO-val, a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (ICSU) és az Európai Unióval karöltve.

Az idei találkozó jelmondata "Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe" (Investing in Knowledge: Investing in the Future) - ezzel a szervezők azt hangsúlyozzák, hogy a tudás erőforrásai fontosak a gazdaság és a társadalom jövője számára.

Az eseményre 400 vendéget várnak, a résztvevők a plenáris tanácskozásokkal és a szekcióülésekkel együtt összesen hetven előadásból válogathatnak.
Forrás: MTI