MDF: hozott is meg nem is

Az MDF értékelése szerint az Alkotmánybíróság "hozott és nem is hozott" az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvénnyel kapcsolatos döntésében, amelyben a kisebbik parlamenti ellenzéki párt kereste meg a taláros testületet.

A képviselő ugyanakkor úgy értékelte, jó lesz, ha mindenki, főként a kormány tanul az Alkotmánybíróság döntéséből.

A szakpolitikus felidézte, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége tavaly novemberben fogadta el a jogszabályt, amely után az MDF az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel a párt megítélése szerint a kormány az előterjesztés előtt nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, amit előír a jogalkotási törvény.

A taláros testület október 29-i határozatában ki is mondta az egyeztetési kényszer elmulasztását, de mivel az eltelt időt tekintve a jogszabály megsemmisítése bizonytalanságot keltene a kamarák számára, eltekintett ettől.

Csáky András sajnálatosnak nevezte, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírta tavaly a törvényt és nem az alkotmányos normakontroll lehetőségével élt, amire nemcsak az MDF, hanem a gyógyszerész kamara is kérte.

Az MDF azt is sajnálja, hogy az Alkotmánybíróság nem tudott korábban dönteni, mivel - Csáky András megfogalmazása szerint - "a bohózattá fajuló népszavazási cirkusz" miatt nincs ideje foglalkozni az érdemi kérdésekkel. A képviselő hozzáfűzte: remélhetőleg a kormány levonja a konzekvenciákat, de ennek egyelőre nem látják jelét.

A kabinet házszabályellenesen nyújtott be az utolsó pillanatban módosító javaslatot az adótörvényekhez az Országgyűlés költségvetési bizottságán keresztül - mondta Csáky András.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője roppant veszélyesnek nevezte, ha precedenssé válna az, hogyha egy év eltelt a törvény elfogadásától, akkor már nem semmisíthető meg az alkotmánysértően hozott jogszabály. Jobb, ha valóban mindenki levonja a tanulságot - összegezte véleményét a demokrata fórum politikusa.
Forrás: MTI