Európa második legnagyobb hindu temploma

Berlinben vallási szertartás keretében került sor az első jelképes kapavágásra Európa második legnagyobb hindu templomának felépítéséhez (a legnagyobb Londonban áll).

A Neuköllner Volkspark Hasenheide (Nyúlpuszta) elnevezésű részében felépülő templom a német fővárosban élő mintegy hatezer hindu vallási szentélye és azon túlmenően kultúrák találkozóhelye is lesz. A templomot Ganésa indiai istenségnek szentelik fel, aki elefántfejet visel és a bölcsességet, valamint az igazságosságot testesíti meg.

Nem mindennapi látványosságnak ígérkezik a 17 méter magas, szobrokkal ékesített bejárati torony. Az épületkomplexum belsejében egy nagyobb és négy kisebb templom lesz.

A Sri Ganesha Hindu Tempel elnevezésű fenntartó egyesület bejelentése szerint közösségi terem is lesz az épületben, mellette konyhával és raktárhelyiségekkel. A 850 000 euróra becsült építkezési költségeket adományokból teremtik elő. A díszítő elemek elkészítését Indiából érkező kőfaragók végzik majd és Indiából hozatják a díszköveket is.

Avnis Kumar Lugani, az egyesület elnöke elmondta, hogy a templomot háromszáz személyre tervezték. Dohányzás, alkohol és hús fogyasztása tilos lesz falai között. A templomrészben naponta ájtatosságokat, vallási ünnepeket és esküvőket tartanak és születésnapokat ünnepelnek majd. Évente egyszer körmenetet is rendeznek.

Mindemellett a fenntartó egyesület jóga és meditációs tanfolyamokat is szervez majd és könyvárat rendez be Európa leendő második legnagyobb hindu templomában.

Forrás: MTI