Árverés az antikváriumban

Tizennyolcadik árverését tartja november 17-én a Szőnyi Antikváriuma, 518 tételes, igen sokféle műfajú és témájú választékkal. Többnyire alacsony, 4-5 ezer vagy néhány tízezer forintos kikiáltási árról indítanak s egy-két kivételtől eltekintve még az unik

Legdrágábban, 450 ezer forintról, Giovanni Tatti Agricoltura című könyve indul. (A szerző a híres szobrász és építész, Jacobo Tatti Sansovino fia volt.) Az 1560-as, első kiadású nyomtatvány útmutató a vidéki élethez, benne a gabonatermesztés, a szőlőművelés, a borkészítés, a zöldségek, a virágok és a kártékony állatok leírásával, több mint 200 pompás szövegközti fametszettel. A díszes nyomtatvány megbecsült darab a nemzetközi piacon is. Az olasz árveréseken 8-10 ezer euró körül forog.

A legrégibb mű 1555-ből való, az egyik legjelentősebb ókeresztény szerző, Dionysius Areopagita négykötetes latin nyelvű dogmatikai írása. A szerzőt azonosnak tartották Pál apostol egyik tanítványával, ezzel jelentősen megnövelve e művek korabeli tekintélyét és befolyását. Kikiáltási ára 120 ezer forint.

Több Bibliát árvereznek. Köztük a viszonylag ritka Káldi Biblia második, 1732-es kiadása rézmetszetes díszcímlappal, 80 ezer forintért kerül kalapács alá.

"Bújdosásnak emlékezet-köve, mellyet az örökké-való halmok kívánságának a Kristus Jésusnak ditséretire szép imádságoknak faragás nélkül való drága köveiből öszve-rakott és fel-emelt egy bújdosó a maga szívében" - áll Bethlen Kata imádságos könyvének címlapján. A mű először 1733-ban jelent meg Debrecenben, több kiadása is volt, a most 8 ezer forintos kikiáltási árról induló kassai példány 1790-ből való.

Tompa Mihály imádságos könyvének (Olajág. Elmélkedések, fohászok és imák. Hölgyek számára) kötése, acélmetszetes díszcímlapja igazi iparművészeti gyöngyszem, 30 ezer forintért lehet licitálni rá.

Szép könyvekben amúgy sincs hiány. Számos bibliofil kiadvány, kötészeti remek, gazdagon illusztrált példány várja a gyűjtőket. A Táltos kiadó 1916-os Kőmíves Kelemenjéhez a képeket Kós Károly rajzolta és metszette linóleumba. Kassák Lajos Bécsben, 1921-ben napvilágot látott Világanyám című verseskötetének címlapját Bortnyik Sándor rajzolta. Mindkét könyvet 15-15 ezer forintra taksálják. Az ember tragédiájának a Zichy Mihály húsz rézmetszetével illusztrált negyedik díszkiadását 25 ezer forintért hirdetik. A szecessziós könyvkiadás egyik kiemelkedően szép darabja, a Kozma Lajos rajzaival illusztrált Révész Béla novelláskötet, a Találkozás Hamupipőkével már 12 ezer forintért szerepel a listán. Igazi gyöngyszem a Régi fametszetes magyar vagy magyar vonatkozású könyvek (1493-1599) című munka, amelyet a Sepsi-Szent-Györgyi Székely Nemzeti Múzeumban sorba szedett, megrajzolt, saját kezűleg és fa-dúcokba metszett és kinyomtatott Varga Nándor Lajos. A népszerű grafikus által jegyzett kötet 1942-ben kilencvenkilenc számozott és tizenegy számozatlan példányban jelent meg. Az árverésen 30 ezer forintért kínált tétel a tizenegy közül való!

Széchenyi Istvántól több könyv szerepel az árverésen, a Kelet népe, az Üdvlelde, az Adó és garas első kiadása az 1840-es évekből egy tételben, 80 ezer forintért, valamint Zichy Antal összeállításában Széchenyi külföldi útirajzai (8 ezer forint), továbbá három kötet levelezéséből (4,5 ezer forintért). Eötvös József regényei, költeményei, elbeszélései, beszédei, politikai megnyilvánulásai kilenc kötetben vásárolhatók meg - 4,5 és 12 ezer forint közötti kikiáltási árakról
Igazán érdekes tétel (80 ezer forintért) az Érdekes Újság öt teljes évfolyama és két félév 1914-től 1920-ig, rendkívül gazdag kordokumentum értékű képagyaggal.

Az 1919-es, 31. szám elején a szerkesztőség elhatárolódik a bolsevik diktatúra alatt írt számoktól: "Hamisítvány volt az Érdekes Újság, mint ahogy a Kun kormány bankjegyei is hamisak voltak."
Van néhány különleges fotó. Így, Ady Endre portréja Székely Aladár 1910 körüli felvételén, a hátoldalán a fotográfus bélyegzőjével. Antik hatású keretben 12 ezer forintért indítják. Barabás Miklós festőművész és Fájth János közös fényképészműterme két évig (1861-1862) működött az Úri utca és Korona utca sarkán. Innen származik az a hat portré, amelyet most 12 ezer forintért meg lehet venni.

Egyedülálló az az autogram gyűjtemény, amelyben Kort László 1931-1932 között a korszak 210 hírességének kézjegyét gyűjtötte össze. Karinthy Frigyesét, Babits Mihályét, Lehár Ferencét, Jan Kiepura lengyel operaénekesét, Székely Mihályét, Honthy Hannáét és másokét.
A metszetek közül kiemelkedik egy nagyméretű Budapest látkép az 1910-es évek elejéről. A részletgazdag munka a Rózsadomb magasságából mutatja be a várost. A ritka lapért 120 ezer forintot kérnek.

A katalógus címlapjára került a Szüreti ünnepély Vácz vidékén, amelyet a Pesti Műegyesület ajándékozott tagjainak az 1859. évre. A 100 ezer forintra tartott, látványos, színezett litográfiát Canzi Ágost festménye után a francia Charpentier metszette kőbe.

Egy 1843-as Ausztria atlasz, a monarchia országait ábrázoló rajzokkal, bár hiányos, igen értékes, lévén ez az első tipometriai atlasz "Minden Kereskedők, Ügyviselők, Gymnasiumok, Iskolák és Ujság olvasók számára kiadta Raffelsperger Ferencz". Ő honosította meg a térképek typográfiai sokszorosítását.

Schedius Lajos és Blaschnek Sámuel gyönyörű, színezetlen litografált térképe mérföldkő a magyar térképészet történetében. Rajta "Magyarország, Horvát, Tót, Dalmát és Erdélyországok, s tengermellék, katonai határőrvidék földképe". A 200 ezer forintért kínált 1847-es, második kiadás "magában foglalja még Galicziát, krakói vidéket s az austriai birodalom határos részeit".
Forrás: MTI