A nemzeti kegyelet emlékhelyei

Nemzeti, történeti és kegyeleti emlékhelyek címmel tartottak konferenciát a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szervezésében csütörtökön Budapesten. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a konferencia fővédnöke.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a konferencia fővédnöke megnyitóbeszédében elmondta: fontos, hogy múltunkkal együtt tudjunk szembenézni. Kegyelet nincs nemzeti egység nélkül - idézett egy előadásból - majd úgy folytatta a gondolatot, hogy nemzeti egységet csak úgy teremthetünk és kegyelet csak akkor lesz igazán, ha tudunk egyfajta lelki megbékélést átérezni, és ennek a hagyományait átörökítjük a következő generációkra.

Szili Katalin javaslatot tett arra, hogy a kegyeleti bizottság vegye a nemzeti emlékhelyek közé a külföldi magyar vonatkozású emlékhelyeket is.

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, volt miniszterelnök korábban arról beszélt: a testület feladata, hogy az arra érdemes személyiségek sírjait a különböző lejárati idők ne söpörjék el, mert az utókor tartozik nekik azzal, hogy állandósítja jelenlétüket.

A bizottsági elnök szerint a nemzet múltja iránti hódolat miatt fontos az elődök tisztelete.
Forrás: MTI