100 éves a Geofizikai Intézet

A nemzeti fenntartható fejődési tanács létrehozásáról is szólt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai Intézete (ELGI) fennállásának századik évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen csütörtökön, Budapesten.

A világ elsőként alapított gyakorlati geofizikai kutatóintézetének centenáriumi rendezvényén Szili Katalin hangsúlyozta: az intézmény nem külföldi minták alapján, hanem egyedülálló kezdeményezésként jött létre száz éve.

A házelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben a következő hetekben jóváhagyják azt az öt párt által előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, amelynek alapján létrehoznak egy nemzeti fenntartható fejődési tanácsot.

Közlése szerint a tanács feladata, hogy magába foglalja azt a párbeszédet a társadalmi, civil, szakmai szervezetek, az önkormányzatok és az országgyűlés döntéshozói között, amely lehetővé teszi egy hosszú távú, 2025-ig szóló stratégia kialakítását.

Szili Katalin beszéde után átadta a parlamenti aranyérmet Francsik Tamásnak, a Geofizikai Intézet igazgatójának. Az ünnepi ülésen bemutatták az ELGI kutatási eredményeit és kutatásfejlesztési stratégiáját. Az intézet pénteken a tanulóifjúság számára nyílt napot tart.

Az ELGI írásos összegzése szerint a Nemzetközi Földmérési Szövetség Budapesten tartott kongresszusa 1906-ban - ismerve Eötvös Loránd eredményeit a torziós ingával és meggyőződve a gravitációs mérések gyakorlati felhasználhatóságáról - azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy Eötvös kutatócsoportját részesítse állandó költségvetési támogatásban.
A következő évben, 1907-ben levélben rögzítették, hogy a kutatócsoport évi 60 ezer korona államsegélyt kap, amelyet geofizikai mérésekre, módszer- és műszerfejlesztésre kell fordítani, utólagos beszámolási kötelezettség mellett. A közlemény szerint ezt tekintik a világ első gyakorlati geofizikai kutatóintézete megalapítási dátumának.

A kutatócsoport vezetőjének halála, 1919 után felvette a "báró Eötvös Loránd Geofizikai Intézet" nevet, és részt vett az ország nyersanyag-potenciáljának feltárásában. Jelenleg önálló költségvetési kutatóintézet, egyenrangú partnere az Európai Unió és a fejlett világ társintézményeinek, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyelete alatt, mint szakszolgálati intézmény, az állami földtani feladatok ellátását végzi - olvasható az összegzésben.
Forrás: MTI