Gyakorlat a Sajó partján

Ár- és belvízvédelmi osztaggyakorlatot tartottak szerdán Miskolc határában a Sajó folyó partján az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szakemberei.

A feltételezések szerint egy nagyobb esőzés hatására megáradt a Sajó, emiatt már elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, az előrejelzés alapján pedig további vízszintnövekedésre számítanak. A rendkívül magas vízállás szükségessé teszi a védelmi osztag mozgósítását, illetve a zsilipműtárgy közelében szivattyútelepítési, szádfalazási, továbbá töltéskorona magasítási védekezési munkákat alkalmaznak - ismertette a gyakorlat részleteit a távirati irodának az igazgatóság vezetője.

Rácz Miklós emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben több jelentősebb, sok esetben rendkívülinek mondható árhullám vonult le tetemes kárt okozva a Tisza, a Bodrog, a Hernád és a Tarna folyók mentén, illetve a 1999-2006. évek közötti időszakban többször hónapokon keresztül védekeztek a belvízi elöntések mérséklésével és megszüntetésével.
Forrás: MTI