Tévésnek álcázott rendőrök

Tévéstábnak álcázott izraeli rendőrosztag fogott el a minap egy palesztin férfit: a szokatlan akció nagy felháborodást keltett az izraeli médiában, amelynek képviselői úgy érzik, hogy az ilyesfajta fellépés életveszélybe sodorhatja az újságírókat és gátol

A Tel Aviv-i rendőrség szerint az akció célja Nadim Injaz letartóztatása volt. A férfi tavaly behatolt a Tel Aviv-i brit nagykövetségre, politikai menedékjogot követelt és azzal fenyegetőzött, hogy főbe lövi magát a nála lévő pisztollyal. Később kiderült, hogy a fegyver műanyag utánzat volt, de a férfit az eset miatt több hónapos börtönbüntetésre ítélték.

Néhány hete szabadult, azóta a Jordán folyó nyugati partján fekvő Rámalláhban tartózkodott és "számos okból fenyegetést jelentett" - nyilatkozott Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő. Hogy megközelíthessék és letartóztassák, az izraeli nyomozók a Channel 2 tévécsatorna híradós újságíróinak adták ki magukat, - ismerte el Rosenfeld. Hozzátette, hogy Injaz "a nagykövetségi ügy előtt és után is állandó kapcsolatban volt a sajtó munkatársaival."

Miután a tévériporternek álcázott rendőrök elfogták, a palesztin férfi most ügyének tárgyalását várja az izraeli fogságban.

Avi Weiss, a Channel 2 vezérigazgatója az ügy kapcsán ingerült hangú levélben tiltakozott David Cohen rendőrfelügyelőnél. "A nyomozók által alkalmazott álcázás azt a hamis látszatot keltheti, mintha a csatornának köze lenne a nyomozáshoz vagy bármilyen egyéb rendőrségi eljáráshoz, és ezzel veszélyezteti a Channel 2 objektív és független hírszolgáltatói státuszát" - áll a levélben. Az információáramlást is gátolhatja, ha a forrásoknak attól kell tartaniuk, hogy valahányszor szóba állnak egy újságíróval, az őrszobán végzik - tette hozzá Weiss.

Gadi Sukenik, a Channel 2 korábbi tudósítója szerint a riporterek élete is veszélybe kerülhet, ha az interjúnak álcázott rendőrségi eljárás miatt a források kételkedni fognak a riporterek szakmai tisztességében. "Akárki is döntött erről az akcióról, nagyon ostoba volt" - mondta Sukenik.

"Megengedhetetlen, hogy ilyen taktika egyáltalán szóba kerüljön" - tette hozzá.

Forrás: MTI