Szükség van a szabályozásra

Az európai uniós szabályozás miatt van szükség Magyarországon is a viszontbiztosítók működésének szabályozására - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában kedden, a javaslat általános vitájának kezdetén.

Viszontbiztosítónak azt nevezzük, amikor egy biztosító cégnek kapcsolata van egy másik biztosítóval, illetve bankkal, amely garantálja, hogy ha az előbbi biztosítónak nem lenne anyagi fedezete arra, hogy kifizesse partnereinek a kártérítést - például nagyméretű környezeti károk esetén - , akkor ez a kapcsolat pótolja a hiányzó összeget.

Tátrai Miklós elmondta, hogy az unióban egyre inkább egységesül a pénz, a tőke és a biztosítási piac, és ezzel a folyamattal Magyarországnak is lépést kell tartania.

Ezért van szükség a viszontbiztosítók működési szabályainak megalkotására, ugyanakkor a mostani törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a biztosítók által végzett viszontbiztosítási tevékenységre és az állami megbízásból vagy állami garanciával végzett viszontbiztosítási tevékenységre.

A javaslat szerint a viszontbiztosítók nem foglalkozhatnak direkt biztosítással. Az indítvány előírja azt is, hogy a viszontbiztosítónak megfelelő biztosítástechnikai tartalékokat kell képeznie. Annak érdekében, hogy a viszontbiztosító akkor is teljesíteni tudja kötelezettségeit, ha erre a beszedett díjak, illetve a biztosítástechnikai tartalékok nem nyújtanak fedezetet, a javaslat előírja a megfelelő mértékű szavatoló tőke képzését, ami tartalékot biztosít az üzletmenet ingadozására is.

Az általános vitát a levezető elnök lezárta.

Forrás: MTI