Megkezdődött a műtét

Megkezdődött kedden egy súlyos rendellenességgel, négy kézzel és négy lábbal született kétéves indiai kislány operációja, amellyel az orvosok szeretnének normális testet adni a gyermeknek - jelentették be a műtétet végző bangalori kórház illetékesei.

Az anya méhében eredetileg két magzat fejlődött, ám az egyik elhalt, és úgynevezett "parazita-ikerként" egyes szervei a kislány testébe nőve fejlődtek tovább. A ritka rendellenességet "isciopagus" néven ismeri az orvostudomány.

A kedd hajnalban kezdődött és nagyon hosszúra tervezett műtétet harminc tagú orvoscsoport végzi. A gyermek két gerincoszlopa összenőtt, négy veséje van, két gyomorürege és két tüdőürege fejlődött ki. A sebészek szeretnének normális testet adni az egyelőre talpra állni sem képes kislánynak.

Saran Patil, a bangalori Sprash kórház orvosi teamjének vezetője 20-25 százalékosra becsülte a műtét kockázatát, és bizakodóan nyilatkozott a kilátásokról.

A kislány az indiai Bihar állam egyik szegénységben élő falujában jött világra, s szülei a négykarú hindu istenség után a Laksmi nevet adták neki. Az édesanyja szerint okos, játékos, jóindulatú gyereket azóta rejtegetik a világ szeme elől, mióta egy cirkuszi társulat meg akarta vásárolni.

"Mindenki istennőnek hiszi őt a falunkban" - mondta az apa, aki bízik a beavatkozás sikerében.
A komoly műtét költségeit a kórház alapítványa vállalta magára, mivel a család olyan szegény, hogy nem tudta volna kifizetni.

Forrás: MTI