Kitelepítést gyakorolnak

Négy megyében tartanak a következő hetekben árvízvédelmi és polgári védelmi gyakorlatot, melybe a katasztrófavédelem szakemberei a lakosságot is bevonják. Egyebek közt a kitelepítést, gáterősítést fogják kipróbálni.

Elsőként november 6 -án kedden a Csongrád megyei Kishomokon, majd 7-én a Szolnok megyei Újszászon, 15-én a szabolcsi Nagyecseden, végül pedig 22-én a Borsod megyei Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen tartanak gyakorlatot, amelyhez hasonló az elmúlt időszakban nem volt Magyarországon - mondta el a Független Hírügynökségnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő szerint a gyakorlatok megyénként és településenként 100-150 ember mozgósításával járnak. Az előre értesített embereknek a gyakorlat kezdetekor kapott riasztást követően 6 órán belül meg kell jelenniük a védekezés helyszínén, hogy a lakosság mentését, az emberek és az állatok kitelepítését, a töltések megtámasztását gyakorolják majd.

Dobson Tibor elmondta: a gyakorlat célja, hogy ellenőrizzék a polgári védelemhez kapcsolódó jogszabályok gyakorlati megvalósíthatóságát, ezáltal fejlesszék a polgári védelmet.

Dobson ugyanakkor hangsúlyozta: a gyakorlat nincs összefüggésben semmilyen valós árvízveszéllyel.
Forrás: FH